פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
8
ועדת העבודה והרווחה
25/07/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 269
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום חמישי, י"ט בתמוז התשפ"ד (25 ביולי 2024), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 25/07/2024
הצעת תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל
מוזמנים
¶
גליה ימין - עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר
שלומי מור - עו"ד, משנה ליועמ"ש, המוסד לביטוח לאומי
שרית דמרי דבוש - עו"ד, לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
סוסי לונסקי - מנהלת קהילה, קיבוץ ניר יצחק
יואב לבן - רכז מנהלת תקומה, קיבוץ ניר יצחק
רן מלמד - מנכ"ל נקודת מפנה – המרכז לקידום מדיניות הרווחה של רווחה כלכלית
רישום פרלמנטרי
¶
אייל משה - איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברוכים הבאים לישיבת הועדה לעבודה ורווחה, י"ט בתמוז התשפ"ד, 25 ביולי 2024, אנחנו בישיבה השנייה היום והנושא עכשיו הוא הצעת תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל .
היה הסכם כזה שאנחנו אישרנו אותו לפני, בתחילת המלחמה, וזה פג תוקף בחודש אוגוסט ולכן אנחנו רוצים להמשיך אותו, פחות או יותר כלשונו וכאורכו, אבל יש שינויים והיועצת המשפטית תקרא לנו גם את הנוסח וגם את השינויים. את רוצה שקודם שלומי או - - -
שלומי מור
¶
שלומי מור, המוסד לביטוח לאומי. אז כפי שאנחנו יודעים במציאות המצערת שלנו, הממשלה מסייעת למי שפונו בהחלטות הממשלה מבתיהם מאזורים שפונו, ומעת לעת הממשלה מאריכה את ההחלטות הללו. במקביל להארכות של הממשלה בא הביטוח הלאומי ומשלם את אותם 200 שקלים לבוגר ו- 100 שקלים לילד.
שלומי מור
¶
יש יישוב אחד אדוני שבאופן חריג הודיעו לו שהם יכולים לשוב לבתיהם ואז הודיעו להם שאי אפשר, המצב הביטחוני השתנה עוד פעם לרעה והם צריכים שוב להתפנות.
היישוב היחיד הזה שיש התייחסות אליו בהארכה הזו של ההסכם אנחנו מיד נדבר אליו, אבל כל יתר האנשים הם לא אנשים ששבו לבתיהם, אלו אנשים שלצערנו חודשים ארוכים כבר לא יכולים לשוב לבתיהם ואנחנו רוצים להמשיך ולהאריך להם את הזכאות לאותם 100 או 200 שקלים ובלבד שאלו אנשים שלא מקבלים פתרונות אחרים.
מי שנמצא בבית מלון מטעם המדינה – כמובן שלא זכאי לסכום הזה, אבל מי שלא, ומסתדר בכוחות עצמו – זכאי לסכומים הללו.
שלומי מור
¶
שדרות כבר מזמן נקבע שהיא יכולה לשוב והם, כל מי שנקבע לגביו שהוא יכול לשוב קיבל את המענק זה היה הסכם סעיף 9 שאושר פה אחר, שקבע מענק משמעותי הרבה יותר, אבל חד פעמי לכל מי ששב לביתו, אז הם כמובן לא יהיו זכאים להמשך הזכאות מכוח ההסכם הנוכחי. ההסכם הנוכחי - - -
שלומי מור
¶
זה נכון אדוני אבל זה במסגרת אותה ועדה של אוצר המדינה למתן מענים לאוכלוסיות שלא קיבלו מענה, יש שם כל מיני קריטריונים של מי זכאי סיוע וההמלצות הללו שצריכות להגיע גם לאישור הממשלה כן נותנות מענים גם לתושבי אופקים אבל זה עוד לא אושר בממשלה, זה נפרד.
שלומי מור
¶
אם יקבע שהביטוח הלאומי ישלם את זה באמצעות הסכם סעיף 9, זה יבוא לוועדה ויקבל את האישור בדרך המקובלת.
שלומי מור
¶
פה אנחנו מדברים כרגע על הארכה עד 31 באוגוסט 2024, כאשר ההסכם יאפשר אם תהיינה החלטות ממשלה שלצערנו ימשיכו את ההארכה, להמשיך ולשלם כדי שלא נצטרך לחזור הנה כל חודש ולגבי ניר יצחק אדוני קרה מה שציינתי קודם.
מחד אמרו להם "אתם יכולים לשוב לבתיכם", וכשאמרו להם את זה גם שילמו להם את אותו מענק שיבה. אבל אז, ב- 16 ביוני 2024 אמרו להם "שגינו, אתם לא יכולים לגור בבתיכם, אתם צריכים להתפנות בשנית". פה על מנת לעשות את זה הכי פשוט עבור התושבים הללו ועל מנת שיישאר רצף של זכויות אנחנו אומרים את הדבר הבא, "אתם תושבי ניר יצחק תמשיכו להיות זכאים לאותם 100, 2000 שקלים מהמועד שבו הופסקה זכאותכם כדי שיהיה רצף של זכויות.
אם זאת, מי מכם שקיבל במקרה את המענק שיבה החד פעמי הזה – המענק הזה יקוזז מהסכום הרטרואקטיבי שהוא קיבל. מבדיקה שאנחנו עשינו אף אחד לא ייפגע, נהפוך הוא, כולם יקבלו תוספת, אבל פשיטה שלא הגיוני שהם יקבלו בעד אותו זמן גם מענק שיבה וגם את המענק של ה- 100, 200. זה החריג היחיד לגבי ניר יצחק. הם לא יהיו במינוס.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הנציגה מקיבוץ ניר יצחק נמצאת במקוון, סוסי לנסקי, מנהלת הקהילה, היא לא נמצאת אז אולי יואב לבן, לא שומעים, תפתח את המיקרופון.
יואב לבן
¶
צהריים טובים, אני יואב לבן, אני רכז מנהלת תקומה של ניר יצחק. יושבת לצדי סוסי לונסקי. כפי שנציג ביטוח לאומי אמר קודם, בהחלטה של מרס, של 1 במרס 1478 החלטת ממשלה נעשתה טעות מרה, בעצם יצא צו אלוף פיקוד העורף שאמר שאין מניעה ביטחונית לחזור לניר יצחק, כך לא מדובר בהעדר סיכון ביטחוני, יכול להיות צבע אדום יכולות להיות חדירות, כל מיני דברים כאלה וזה גרם לכך שנתנו למי שלא נמצא במלון לקחת מענק שיבה הביתה. כמובן שאף אחד לא חזר הביתה כי ידענו שבקרוב מאד גם אנחנו יושבים מול רפיח ולא נוכל לחזור.
כך הייתה ההחלטה מ- 1 במרס עד יוני, זה פגע לא רק בנושא של מענק אכלוס עצמאי, זה פגע במענקים אחרים שהביטוח הלאומי נותן כמו מענק עידוד חזרה לעבודה וזכויות אחרות שביטוח לאומי נותן וגם רשות המיסים נתנה עוד מענק הצטיידות לפסח. ניר יצחק הוא ישוב שהוא ממש מול רפיח והיישובים שלידו, סופה וחולית, כן יכלו לקבל את הדבר הזה, אז נוצרה פשוט הפלייה לא מוצדקת וכיום, מי שלא שוהה במלון לא מתוקצב החל מ-30 ביוני.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה, אנחנו נדון בזה גם עכשיו, ואיש הביטוח הלאומי יתייחס אליכם. את מוכנה היועצת המשפטית להקריא את הנוסח, עורך דין נעה בן שבת בבקשה.
נעה בן שבת
¶
טיוטת תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל
לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995
בתוקף הסמכות לפי סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 , ולאחר התייעצות עם ועדת העבודה והרווחה של הכנסת ועם המועצה, תיקון הסכם בין המוסד לביטוח לאומי לבין ממשלת ישראל, בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל, כפי שיובא בתוספת
ועכשיו תהיה לנו כותרת תוספת "וכעת מובא תיקון הסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל שנערך בנחתם בירושלים ביום כך וכך בין ממשלת ישראל בשם מדינת ישראל", אני לא אקרא את כל המיוצגים לבין המוסד לביטוח לאומי מצד שני.
ההואיל הראשון הוא הואיל שכבר קיים בהסכם הקודם אז לא צריך לקרוא אותו. גם ההואיל השני כבר קיים בהסכם הנוסף. נקרא את ההואיל השלישי.
"והואיל
¶
ביום ח' בכסלו התקבלה החלטת ממשלה מס' 1074, לא נקראה את כולה, ואח"כ התקבלה החלטה 1110, ואח"כ 1227, ואח"כ 1478, ואח"כ הייתה 1504 ו- 1553, וכעת אנחנו מגיעים להחלטה 1709 וביום 16 ביוני התקבלה החלטה 1890.
ועכשיו ההואיל הבא אומר שביום א' בתמוז התשפ"ד התקבלה החלטת ממשלה מס' 1966 שעיינה הארכת סיוע המדינה לתושבי יישובי הדרום המצויים בטוח המכונה 0-7 ק"מ מגדר רצועת עזה ולתושבי הצפון בטווח של 0-5 ק"מ מגבול לבנון לאור מלחמת חרבות ברזל ותיקון החלטת ממשלה, שבמסגרתה נקבע כי הזכאות למענק אכלוס עצמאי תחול גם לגבי תושבי ניר יצחק כאילו התקיימו בהם התנאים לקבלו מיום הפסקת זכאותם לקבל לפי החלטה 1478 שהוזכרה למעלה בניכוי סכום המענק החד פעמי ככל שניתן לפי סעיף 5 להחלטה האמורה. אז זוהי בעצם ההקדמה.
והואיל
¶
וברצון הצדדים להאריך את תוקפו של ההסכם העיקרי ולתקן את ההסכם העיקרי בהתאם להחלטה 1966, ז"א להחיל אותו גם על תושבי ניר יצחק כמו שנאמר, בתוך הקיזוז שהוזכר.
והואיל
¶
והמוסד מוכן לבצע את התיקון לתשלום מענק האכלוס העצמאי בהתאם להוראות הסכם זה, לאחר שהתמלאו התנאים האמורים בסעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה – 1995.
לפיכך הוסכם והותנה בין הצדדים כדלהלן
¶
1. מבוא
המבוא להסכם זה מהווה חלק בלתי נפרד ממנו.
2. הוספת הגדרה "זכאי מיוחד"
אחרי ההגדרה "זכאי" יבוא
¶
""זכאי מיוחד" – תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים המתגורר בישוב ניר יצחק;" לפי הרישום במרשם האוכלוסין כפי שהיה ביום כ"א בתשרי תשפ"ד 6 באוקטובר 2023",
זאת אומרת, צריך להיות תושב שהתגורר שם לפי הרישום שלו.
בסעיף 3 להסכם העיקרי, אחרי סעיף קטן א' יבוא, אדוני יש פה קצת שינויים בהסכם אני רק אסביר את העקרונות. העקרונות אומרים יש לנו את אותו זכאי מיוחד בתקופה מ- 1 במרס 2024 ועד 15 ביוני 2024.
אם הוא לא שהה במקום לינה מכוח הסדר עם הממשלה או מטעמה וגם לא שולם לו מענק על ידי גורם אחר – הכוונה למענק אכלוס – הוא יהיה זכאי לתשלום שהיה משולם לזכאי כאמור בסעיף קטן א'. או אם הוא אדם שזכאי, היה לו איתו עובד זר – הוא זכאי לתשלום הזה שהיה משולם לעובד הזר והכל בקיזוז של המענק החד פעמי שהוא קיבל לפי הסכם בדבר מענק חזרה ומענק חד פעמי לתושבים שפונו או רועננו מבתיהם במסגרת מלחמת חרבות ברזל ואשר אין מניעה ביטחונית שישובו ליישוביהם לפי חוק הביטוח הלאומי.
אז זהו בעצם העיקרון. יש לי טיפה בעיה עם הנוסח, אני צריכה עוד כמה דקות לגבי הנוסח המדויק.
נעה בן שבת
¶
אלו העקרונות, אנחנו מדברים על התקופה, אנחנו מדברים על הזכאי המיוחד, התנאי הוא שהוא לא לן במקום לינה מטעם הממשלה ולא שולם לו מענק על ידי גורם אחר ושמקזזים ממנו את המענק החד פעמי ששולם לו מענק החזרה, כי למעשה אנחנו מתקזזים, והובהר לנו שתמיד מענק האכלוס אמר להיות גבוה יותר ממענק החזרה.
רן מלמד
¶
אמור זה מספיק? סליחה שאני מקשה. נאמר שהביטוח הלאומי עשה בדיקה, האם יכול להיווצר מצב שפתאום יצוץ מישהו שיתברר לגביו מצב אחר?
נעה בן שבת
¶
תיקון סעיף 4.
4. הוספת סעיף קטן 4(ו). בסעיף 4 להסכם העיקרי, אחרי סעיף סעיף קטן (ה) יבוא:
"(ו) הוראות סעיפים קטנים (ב)-(ה) לא יחולו על זכאי מיוחד בעד התקופה כאמור בסעיף 3(א2).".
כשאנחנו אומרים ב'-ד' אז מה זה - - -
שרית דמרי דבוש
¶
אנחנו נבהיר את המצב. מאחר שתושבי ניר יצחק בתקופה בין מרס ל- 15 ביוני למעשה יכלו לחזור לביתם. אנחנו רוצים לתת להם את מענק האכלוס ויכול להיות שהם חזרו לביתם ושהם לא יכלו להצהיר לנו שהם לא היו בביתם באותה עת, אבל קבענו שיש להם זכאות.
הם לא יצטרכו להצהיר שוב שהם לא יצאו מביתם, יושב איתנו גם הגורם המקצועי שאחראי על כל הנושא, אנחנו נפנה לכולם טלפונית, נעדכן אותם בדבר הזכאות ושאנחנו נבצע בשבילם בלי ההצהרה בעד התקופה ממרס עד ה- 15 ביוני, הם יקבלו את הזכאות שלהם למענק האכלוס בלי למלא את ההצהרה בטופס של ביטוח לאומי.
בלי להגיש בכלל בקשה, מה-16 ביוני הם יתנהלו כמו כל המפונים האחרים וידרשו למלא את טופס ההצהרה באתר לביטוח לאומי.
נעה בן שבת
¶
ועדיין משמרים את סעיף קטן ה', שאם ההצהרה לא הייתה נכונה או שולם מענק שהוא לא היה זכאי לו – יבוצע קיזוז בין הסכומים, זה מה שסיכמתם עם האוצר.
גליה ימין
¶
גליה ימין, הלשכה המשפטית במשרד האוצר. כן. בהסכם המקורי היה סעיף מפורש, סעיף 4(ה') שקבע שבמקרה שבו יימצא שמישהו הגיש הצהרה לא נכונה, או שבכל מקרה פשוט שולם מענק לאדם שלא היה זכאי לקבל את המענק בהתאם להוראות ההסכם – הביטוח הלאומי יבצע קיזוז בהתאם לסמכויות שקנויות לו לעניין הזה, והתיקון שביקשנו עכשיו לעשות הוא להשאיר את אותה סמכות גם לגבי הזכאי המיוחד, של תושבי ניר יצחק.
נעה בן שבת
¶
סעיף 5 מתקן את סעיף 7. בסעיף 7 להסכם העיקרי:
7. תיקון סעיף 7
במקום "כ"ד בסיוון התשפ"ד (30 ביוני 2024)" יבוא "ל' בכסלו התשפ"ה (31 בדצמבר 2024)"
וכאן אנחנו בעצם מאריכים את ההסכם עד 31 בדצמבר 2024, לכל מי שנשאר עדיין מפונה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רק מבקש שאם יצטרכו להאריך, אני מקווה שלא, תבואו מוקדם יותר ולא אחרי שפג התוקף.
שלומי מור
¶
נכון זו שאלה טובה. התשלום הוא עד 31 באוגוסט כיוון שהחלטה הממשלה כרגע מדברת רק על פינוי עד 31 באוגוסט, אבל ההסכם בכללותו בתוקפו עד 31 בדצמבר.
נעה בן שבת
¶
עכשיו בגלל שאנחנו באים מאוחר, כפי שאדוני אמר, מאוחר לגבי הארכה של הסכם שכבר פג תוקפו, אנחנו גם צריכים הוראת תחילה, שהיא תהיה רטרואקטיבית כדי לאפשר לגשר על התקופה ולשלם את המגיע.
"תחילת תכולתו של תיקון זה ביום כ"ה בסיוון התשפ"ד, 1 ביולי 2024".
ואדוני שוב, לגבי הנוסח שהבהרנו לגבי סעיף 3 אני רק רוצה להגיד שתהיה לנו כאן עוד עבודת ניסוח כי אנחנו צריכים לדייק את ההוראות, במיוחד לגבי מי שיש לו איתו עובד זר, אבל אני מקווה שהוועדה מאשרת לנו את ה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, הוועדה מאשרת ליועצת המשפטית נעה בן שבת את כל הניסוחים המתחייבים לאור ההחלטה שאנחנו נקבל עכשיו. מי בעד אישור ההסכם?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
התייעצות של אישור ההסכם בדבר מתן מענק אכלוס עצמאי לתושבים שהתפנו מבתיהם או שיצאו מבתיהם להתרעננות במסגרת מלחמת חרבות ברזל. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? אין מתנגדים, אין נמנעים, ההסכם אושר ושיהיה בהצלחה.
הצבעה
אושר
רן מלמד
¶
אני רוצה להגיד, בתור מי שמסייע ללא מעט מפונים בחודשים האחרונים, תודה רבה לביטוח הלאומי על כל העבודה שאתן עושים מאז 7 באוקטובר, אני לא ראיתי מוסד ציבורי שעושה עבודה כל כך מסורה ומעולה כמו הביטוח הלאומי בחודשים האלה. אני ראיתי את זה עוד בתחילת הקורונה, זה עוד השתכלל בתקופה הזאת ושאפו.
רן מלמד
¶
המשפט האחרון שהוא קשור ולא קשור, הוא למחשבה. האנשים שמקבלים את המענק ושוכרים בו דירות, נמצאים תחת סוג של סחיטה מבעלי בתים שמנצלים את העובדה שהם מקבלים לכאורה הרבה כסף ומעלים את שכר הדירה. אני לא מדבר על זה שזה מעלה את שכר הדירה בכלל, אבל זה גורם לאותם משפחות להישאר בלי כסף עודף לקיום הרגיל שלהם.
אין לזה מענה משפטי שאני מכיר, יש פה חופש העיסוק אבל אולי שווה לעשות על זה איזשהו דיון בוועדה, לחשוב על זה.
