ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 30/07/2024

הנגשת מבחני התיאוריה היעודי לרכיבה (A3) בשפות נוספות, מחסור בבוחנים לביצוע מבחן התיאוריה בעל פה לבני העדה האתיופית

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



13
ישיבת ועדה משותפת לוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
ולוועדת הכלכלה
30/07/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 200
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
פרוטוקול מס' 458
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ד בתמוז התשפ"ד (30 ביולי 2024), שעה 13:10
סדר היום
1. מחסור בבוחנים לביצוע מבחן התיאוריה בעל פה לבני העדה האתיופית
2. הנגשת מבחני התיאוריה הייעודי לרכיבה (A3) בשפות נוספות
ישיבה משותפת לוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות ולוועדת הכלכלה
נכחו
חברי הוועדה: עודד פורר – יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
דוד ביטן – יו"ר ועדת הכלכלה
מוזמנים
רותם כהן - מנהל אגף בכיר שירות לציבור, משרד העלייה והקליטה

יוסי נזרי - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

רוני חטיב - אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

הבטאמו יוסף - מנהל פרויקט אתיופיה, הסוכנות היהודית

ליאור ברס - עו"ד, יו"ר, האגודה הישראלית לזוגות בינלאומיים

אמיר טקה קאסא ראד - מורה לנהיגה ולתיאוריה

אבי ביטאו - עו"ד, מורה לנהיגה ולתיאוריה

אדנו מנגשה - מורה לנהיגה ולתיאוריה
מנהלות הוועדה
שלומית אבינח – מנהלת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
ד"ר עידית חנוכה – מנהלת ועדת הכלכלה
רישום פרלמנטרי
ליאור ידידיה, חבר תרגומים


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות.


הנגשת מבחני התיאוריה הייעודי לרכיבה (A3) בשפות נוספות
היו"ר עודד פורר
אנחנו פותחים ישיבה משותפת של ועדת הכלכלה וועדת העלייה והקליטה. היום ה-30 ביולי 2024, כ"ד בתמוז התשפ"ד. 298 ימים מאז ה-07 באוקטובר – 43 שבועות בדיוק. 115 חטופים עדיין נמצאים במנהרות החמאס.

אנחנו מקיימים דיון שלישי של ועדת העלייה והקליטה בנושא, והפעם אנחנו עושים אותו כדיון משותף, בנושא של הנגשת מבחני תיאוריה לרכיבה בשפות נוספות – הכוונה היא לרישיון על קורקינט, שעכשיו צריך לעשות תיאוריה ולא היה את זה בשפות – ובנושא של מחסור בבוחנים לביצוע מבחני תיאוריה בעל פה לבני העדה האתיופית.

בדיונים הקודמים, ביקשנו ממשרד התחבורה לתרגם את מבחני התיאוריה לשפות נוספות מלבד עברית. משרד העלייה והקליטה אמר שהוא מוכן וישתף פעולה בכל מה שדרוש לטובת העניין. התקנה נכנסת לתוקף ב-01 באוגוסט, ואנחנו מבינים שהטפסים עדיין לא תורגמו.

כמו כן, הייתה טעות טכנית באתר של מגישי הבקשה: היום, בדף המקדים, מבקשים לסמן האם מדובר באזרחי ישראל, בחברה או בתושבי חוץ, וצריך לתקן את "אזרחי ישראל" ל-"תושבי ישראל". עניין אחר הוא עניין מבחני התיאוריה בעל פה שמבצע משרד התחבורה. עד עכשיו, לא קיבלנו תשובות לשאלות: מהם הקריטריונים להיתר למבחן בעל פה? מה מספר הבוחנים ובאיזו פריסה ארצית הם? כמה נבחנים יש בשנים האחרונות ומה התדירות שלהם?

הסיבה לדיון הזה היא שיש, היום, אנשים שממתינים למבחני תיאוריה חודשים ארוכים – אפילו שנה.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
למה?
היו"ר עודד פורר
כי אין מועדים.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
בגלל שזה לא מתורגם?
יוסי נזרי
לא. זה בעל פה. יש בחינת תיאוריה בעל פה לבני העדה האתיופית שלא יודעים לקרוא ולכתוב.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
זה לא קשור לנושא של התרגום?
יוסי נזרי
נושא א' הוא התרגום, ונושא ב' הוא המבחנים בעל פה.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
יש חברה פרטית שעושה את זה. למה אי-אפשר לחייב אותה לעשות בחינות בעל פה? בזמנו, הייתה רפורמה בבחינות שעשיתם. למה אי-אפשר לחייב את הקבלן הפרטי שזכה במכרז לעשות יותר מועדים לבחינות בעל פה וגם לתרגם?
יוסי נזרי
הזכיין הפרטי לא עושה את המבחנים בעל פה. מי שעושה את המבחנים בעל פה זה רק משרד הרישוי.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
אז אי-אפשר לתת לו את העניין הזה?
יוסי נזרי
זה קיים, זה היה וזה יהיה. אני רק רוצה לעדכן – גם כתבתי לכם את זה במסמך – שהקצינו השבוע מספר מפקחים שיבצעו את המבחנים בעל פה. נכון להיום, השבוע ייעשו 42 מבחנים בעל פה בלבד. אנחנו נמצאים בקשר עם כל החברים פה; תיאמנו איתם מועדים, הקצינו להם מפקחים, כדי לסגור את הפער של הממתינים שנוצר וגם להמשיך ולעשות את זה ברצף. זה מטופל.
קריאה
כמה ממתינים יש לך?
יוסי נזרי
זה תלוי. יש אי-בהירות עם הממתינים, כי לכל אחד יש רשימות אחרות, אז אנחנו לא יודעים. דיברתי עם דקלה ממשרד הקליטה, והיא הסבירה לי בדיוק איך זה פועל עם כל החברים פה. רוני נמצא בקשר עם כולם, ויש לו את הרשימות של כולם. לכל אחד יש רשימות אחרות.
היו"ר עודד פורר
כשבן אדם רוצה לעשות בחינה – זה לא נרשם אצלכם שהוא ביקש מועד לבחינה?
יוסי נזרי
הבעיה היא שהוא נרשם אצלי כדי לבקש בחינה, אלא אצלם. הם מעבירים את זה אלינו בצורה מרוכזת אחר כך.
היו"ר עודד פורר
מה קורה עם זה אחרי שקיבלתם את זה מהם בצורה מרוכזת?
יוסי נזרי
מטפלים בהם.
היו"ר עודד פורר
אז כמה כאלה יש לכם?
אמיר טקה קאסא ראד
זו הפגישה השלישית שלנו; כולנו השתתפנו בוועדה הזו, וגם הבטאמו. זה קצת זז אחרי הוועדות האלה, ואנחנו מודים לכם על כך. עד עכשיו – אף אחד לא התייחס אלינו.
היו"ר עודד פורר
כמה ממתינים יש היום?
אמיר טקה קאסא ראד
לי יש לפחות 250. גם אני העברתי את זה לרוני.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
250? הוא מדבר על 53.
יוסי נזרי
הקצינו שלושה מפקחים, יום-יום; לא פעם בשבוע.
אמיר טקה קאסא ראד
איפה?
יוסי נזרי
הנה, בבקשה, יש רשימות.
אמיר טקה קאסא ראד
איפה? אתם קיבלתם?
אבי ביטאו
אני קיבלתי אתמול SOS.
יוסי נזרי
אתם רוצים לסגור את הפער? אם אתם לא רוצים לסגור את הפער – זה בסדר, אבל אני עושה לך מהיום למחר בשביל לסגור את הפער.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
אלה שיודעים קרוא וכתוב יכולים להיבחן בכתב. לא חייב לשגע את המערכת.
היו"ר עודד פורר
מי שיודע קרוא וכתוב עושה מבחן רגיל; אין שאלה.
אמיר טקה קאסא ראד
הם לא יודעים לקרוא ולכתוב. הם אנשים מבוגרים. זה לא קשור לצעירים; בכלל לא מגישים את הצעירים.
רוני חטיב
ועולים חדשים.
אמיר טקה קאסא ראד
נכון.
רוני חטיב
חבר'ה, גילוי נאות: אני כבר הייתי בוועדה הקודמת. יצרתי איתם קשר, ודיברתי עם דקלה ממשרד הקליטה - - -
שלומית אבינח
דקלה היא עוזרת המנכ"ל.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
מה התפקיד שלך?
רוני חטיב
אני המפקח הארצי על המבחנים המעשיים. אחרי שהייתי כאן, נרתמנו לטובת העניין באגף הרישוי והקצינו להם בוחנים משלנו, כפי שיוסי אמר. כשפנינו למורים, התשובה שלהם הייתה: "הם יהיו מוכנים רק בשבוע הבא", אז מה שהיה להם בקנה השבוע זה 42. בשבוע הבא, כבר יהיו להם 95 נבחנים.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
ואז אתם תעשו להם?
רוני חטיב
בדיוק, בהתאם לדרישה שלהם.
היו"ר עודד פורר
כמה זמן ייקח לסגור את הפער של ההמתנה?
אדנו מנגשה
זה תלוי בכמות התלמידים של כל אחד. זה גם לא רק לעשות את המבחנים וזהו – יש המשך; יש לנו כמה תלמידים. זה לא כיבוי אש חד-פעמי.
היו"ר עודד פורר
בזה – הוא צודק. צריך להיות איזה שהוא מנגנון.
יוסי נזרי
אין בעיה. לא אמרנו שזה חד פעמי. בראייה שלנו, לכמות המבחנים הזו, בשגרה – לא צריך יותר ממפקח אחד פעם בשבוע. עכשיו, בגלל שיש איזה פער – הקצינו את זה יום-יומי.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
עכשיו יש עומס. תגמרו את העומס ואחר כך תעשו את זה באופן רגיל.
היו"ר עודד פורר
משרד הקליטה, אתם בתוך האירוע הזה?
רותם כהן
לשכת המנכ"ל הייתה בתוך האירוע הזה, בתיאום עם אגף הרישוי.
אמיר טקה קאסא ראד
סיוון.
רותם כהן
דקלה. סיוון הייתה בוועדה הקודמת. לשכת המנכ"ל פנתה ופעלה מול אגף הרישוי בהקשר הזה, ועכשיו זה מגיע אלינו, לחטיבת השירות. אנחנו בתוך האירוע הזה מול אגף הרישוי, גם בנוהל החדש שהגיע, בהקשר של - - -
היו"ר עודד פורר
רותם, אני אגיד לך למה אני שואל: אנחנו מתחלפים, אבל אתם נשארים. בסוף, משרד התחבורה עסוק בהרבה מאוד דברים, ויש את משרד הקליטה. אתם צריכים להיות המתווך לאירוע הזה, שיודע שלא נוצרת כזו בטן.
רותם כהן
אני מסכים עם היושב-ראש, וזה גם מה שנעשה במקרה הזה.
היו"ר עודד פורר
אני רוצה שאתם תהיו בתוך הלופ של האירוע.
רותם כהן
זה גם מה שנעשה, אפילו במעורבות של המנכ"ל עצמו.
היו"ר עודד פורר
אז סגרנו את האירוע הזה?
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
אולי תעשו מעקב בעוד שלושה חודשים ותראו מה המצב.
היו"ר עודד פורר
אנחנו נעשה ישיבת מעקב. מה רצית לומר?
אדנו מנגשה
רק רציתי להגיד שתמיד הפתרון שמציעים לנושא הזה הוא פתרון של כיבוי שריפות. אני הייתי פה כשפנינה הייתה שרת הקליטה - - -
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
הוא אמר שהם ימנו מפקח אחד שיטפל בזה פעם בשבוע.
היו"ר עודד פורר
נרשמה התחייבות של משרד התחבורה לכך שזה יהיה באופן רציף. אנחנו נעשה ישיבת מעקב בפתיחת המושב בנובמבר, ונראה איפה אנחנו עומדים.
יוסי נזרי
אני יכול להוציא דוח בכל חודש ולשלוח אותו לוועדה.
היו"ר עודד פורר
מעולה. עוד יותר טוב.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
ומה זה הנושא של השפות? פתרתם את זה?
יוסי נזרי
בנושא של השפות, שנוגע לקורקינטים חשמליים ולאופניים חשמליות, זו לא תקנה שתוקנה לפני יומיים; זו תקנה מ-2019, שלפיה כל רוכב אופניים או קורקינט חשמליים מחויב לבצע מבחן עיוני כדי שהוא יוכל להיות רשאי. זה נוגע בעיקר לילדים בני 16. עכשיו, זה נכנס להד ציבורי בגלל שיש חובה של רישום הכלי. אנחנו על זה כבר כמה חודשים, ויש דיון בנושא הזה כמעט בכל יום, עם כל מיני דברים שצצים.

לגבי התיאוריה, יש שלוש שפות באופן רשמי – לא רק עברית. אנחנו פנינו, דרך משרד הקליטה, שהציע לנו לתרגם על חשבונו, אבל הלשכה המשפטית שלנו התנגדה לזה. עם זאת, אתמול כבר קיבלתי הודעה שהמבחן הזה יתורגם לעוד ארבע שפות בתוך שבועיים.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
אילו שפות?
יוסי נזרי
אמהרית, רוסית, ספרדית וצרפתית. אני כבר אומר לכם שיש לנו הרבה מאוד פניות, מכל מיני גופים, לגבי הנושא של העובדים הזרים.
קריאה
זה כבר קיים באנגלית?
יוסי נזרי
זה קיים באנגלית, בערבית ובעברית.
ליאור ברס
קוראים לי ליאור ברס, ואני יושבת-ראש עמותה שנקראת "האגודה הישראלית לזוגות בינלאומיים". אנחנו ביקשנו מוועדת העלייה והקליטה להתייחס לעניין הזה, בגלל שאחרי פניות לאגף הרישוי, שיחות עם ענבל בן ישעיה ומייל מאושרת רואה, שהיא האחראית על העניין הזה, אמרו לי בכתב שהמבחן זמין בעברית בלבד, ושהם לא מתכוונים לשנות את זה.
יוסי נזרי
אני אומר לך, באופן רשמי, שיש שלוש שפות.
ליאור ברס
איך נרשמים אליהן?
יוסי נזרי
מה זאת אומרת? ניגשים לעשות מבחן תיאוריה ועושים, בעברית, בערבית או באנגלית. זה מה שיש, כרגע.
ליאור ברס
אנשים שפנו אלינו – בשביל זה התחלתי את העיסוק בזה – אמרו שזה זמין בעברית בלבד, וכשפניתי אליכם אמרתם לי "עברית בלבד".
יוסי נזרי
אני יכול להוכיח לך את זה.
שלומית אבינח
A3?
ליאור ברס
A3.
יוסי נזרי
כן, ל-A3. יש את זה בערבית, באנגלית ובעברית.
ליאור ברס
ממתי?
היו"ר עודד פורר
ובתוך שבועיים – זה יתורגם?
יוסי נזרי
בתוך שבועיים זה יתורגם לעוד ארבע שפות – רוסית, אמהרית, ספרדית וצרפתית.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
זה מה שחשוב לעולים, כרגע.
יוסי נזרי
יש לנו ביקוש בלתי פוסק מכל העובדים הזרים – הסינים והתאילנדים.
היו"ר עודד פורר
זה לא אצלנו בוועדה.
יוסי נזרי
אני יודע שלא, אבל אני רק מציף את זה פה.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
מה אתם עושים איתם?
יוסי נזרי
אנחנו בודקים איך אפשר לעשות.
היו"ר עודד פורר
למה? אני חושב שהם עושים באנגלית, לא?
יוסי נזרי
הסינים לא כל כך יודעים אנגלית. אנחנו בוחנים איך אפשר לסייע. בכל מקרה, כל מי שמחזיק ברישיון נהיגה, אפילו זר – לא צריך שום מבחן; הוא יכול לרשום את הכלי ולנהוג בו, והכול בסדר.
רותם כהן
אני רוצה לעדכן את הוועדות שפנינו למשרד התחבורה בנושא הרישוי לקורקינטים ולאופניים החשמליים, ואמורים לצאת סרטוני יידוע של הציבור בעניין הזה. היום, נסיים את התרגום שלהם, כך שהם יהיו מונגשים בשפות לכל העולים החדשים, וגם המידע בנושא הזה יעבור בצורה מלאה וחלקה.
הבטאמו יוסף
הבטאמו יוסף מהסוכנות היהודית. קודם כול, גם אצלנו יש 300 עולים, אז תודה רבה על המתווה שגובש כרגע. בוועדה הקודמת אתגרתי ואמרתי שנציף נושא שקשור גם למשרד הכלכלה, לדעתי. כולם מדברים על רישיון הנהיגה ככלי להשתלבות. יש לנו עולים שאנחנו מכשירים כנהגי אוטובוס, בחלק העיוני, והם נדרשים לעשות בחינות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

לצערי, זה מונגש בארבע שפות – עברית, אנגלית, רוסית וערבית. זה לא מכון שכפוף למשרד הרישוי, אבל נכון שתהיה פה התערבות של הוועדות לדעתי. כרגע, יש לי 12 עולים שבאו לעשות את המבחנים ולקחו צעד אחורה כי הם נבהלו מזה.
היו"ר עודד פורר
איפה משרד הקליטה בעניין?
רותם כהן
אני שמעתי על זה עכשיו בפעם הראשונה.
הבטאמו יוסף
אני לא בטוח שזה משרד הקליטה.
היו"ר עודד פורר
משרד הקליטה לקח את כל נושא התרגום, גם בהקשר של המלחמה.
הבטאמו יוסף
זה לא התרגום כמו שזה הצורך להגדיר למכון הרפואי שזו שפה נדרשת כמו שאר השפות האחרות.
רותם כהן
אנחנו היינו מוכנים לעשות את התרגום, גם על התיאוריות, אבל הבעיה היא שזה משרד שיושב במשרד התחבורה, בסופו של דבר, ומשרד התחבורה בא ואומר: "אנחנו לא מאפשרים לכם לעשות את התרגום, משפטית".
יוסי נזרי
אין לי בעיה לתרגם; יש לי 3,300 מתרגמים. זו לא הבעיה שלי.
רותם כהן
גם לי אין בעיה לעשות את התרגום הזה. באנו ואמרנו את זה גם בהקשר של התיאוריות – אנחנו נכונים לכל מה שצריך כדי להנגיש את המידע לעולים.
היו"ר עודד פורר
משרד התחבורה יכול להנחות אותם? להגיד להם שגם אמהרית היא שפה נדרשת?
יוסי נזרי
הנושא של המרב"ד זה סיפור כואב; זה פצע פתוח כבר כמה שנים. אני לא יודע אם שמעתם, או אם אתם מכירים, אבל מרב"ד הוא גוף של משרד הבריאות, שלא רק שהוא לא מקשיב לנו, אלא גם לא מבצע את הסיכומים שאנחנו עושים איתו.
עידית חנוכה
כמשרד שיש לו רצון להגדיל את מספר הנהגים המקצועיים - - -
יוסי נזרי
בוסו מכיר את הבעיה טוב מאוד.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
תעשה ישיבה איתם, ותזמין אותם גם כן. זה הכי טוב.
היו"ר עודד פורר
בסדר.
הבטאמו יוסף
תודה.
היו"ר עודד פורר
הבטאמו, תדאג להעביר לנו פנייה כתובה.
הבטאמו יוסף
כבר כתבתי.
שלומית אבינח
לא כתבת.
הבטאמו יוסף
לא לכם.
ליאור ברס
לגבי תיאוריה A3, אם זה כבר קיים באנגלית, בעברית ובערבית – אני לא יכולה לראות שזה קיים; כלומר, הבן-אדם שיגיע למרכז המבחנים יצטרך להגיד – מאגר השאלות באתר קיימות, כרגע, רק בעברית. אם אפשר – אבקש שמאגר השאלות יופיע באנגלית, בערבית ובכל שאר השפות בהמשך.
היו"ר עודד פורר
כמו שמופיע בתיאוריה.
ליאור ברס
כן. מאגר השאלות באתר של משרד התחבורה יכול להיות בכל השפות. לגבי רישיון הנהיגה הזר, שיוסי הזכיר, איך בן אדם בעל רישיון נהיגה זר יכול לרשום כלי? צריך לגשת למשרד הרישוי?
יוסי נזרי
כן. אתמול יצאה הנחיה לכל משרדי הרישוי שלפיה כל מי שיש לו רישיון זר מגיע למשרד הרישוי, מציג את הרישיון הזר, הם מקלידים אותו במחשב ומנפיקים לו את תעודת הזהות הזמנית, ועם זה – הוא יכול להיכנס לאתר.
ליאור ברס
לצורך העניין, אלה יכולים להיות גם אנשים שיש להם תעודת זהות ישראלית?
יוסי נזרי
היינו הך.
ליאור ברס
גם אם הבן-אדם הזה נמצא 10 שנים בארץ? הוא כבר לא יכול לעשות המרה.
יוסי נזרי
אנחנו לא מתעסקים בהמרה. אנחנו מדברים על A3, ספציפית. כל מי שנושא רישיון – בין אם הוא זר או ישראלי – יכול לנהוג.
ליאור ברס
תודה רבה.
היו"ר עודד פורר
תודה. אתה רצית להגיד משהו?
אדנו מנגשה
כן. הפנייה היא ליוסי. יוסי, אני מלמד תיאוריה גם באמהרית, וזה יוצר לי בעיה. עכשיו, כשאני עובר מעברית לאמהרית, המתרגם לא מתרגם כמו שצריך. אני עובר על זה בכל יום - - -
היו"ר עודד פורר
תעשו על זה דיון ביניכם; לא צריך את כל הוועדה על הנושא.
אדנו מנגשה
בסדר. תשתמש בנו, כאנשים שיש להם ניסיון בשטח. אני מוכן לתרום מעצמי לזה.
רותם כהן
אני רוצה להתייחס לנושא המאגר, ובאופן כללי. ככל שצריך עזרה בתרגום כדי להנגיש את המידע – לאמהרית וגם לכל שפה – היד מושטת. מאגר השאלות הוא מידע כללי, לדעתי, אז אפשר לתרגם אותו ולא צריכה להיות בעיה. יעבירו ואנחנו נעשה את זה.
אמיר טקה קאסא ראד
אפשר להגיד משהו?
היו"ר עודד פורר
כן.
אמיר טקה קאסא ראד
דבר ראשון, אנחנו מעריכים את זה שלקחת את זה ברצינות. אני עוסק בכך יותר מ-20 שנה; אתה לקחת את זה ברצינות, ואנחנו באמת מעריכים אותך. תודה.
היו"ר עודד פורר
תודה רבה.
אבי ביטאו
אפשר להגיד מילה? רבותיי, בואו נהיה רציניים. בכל פעם שממשלה קמה בישראל, אנחנו באים ומתחננים: "בבקשה". הנושא של יהודי אתיופיה – וכל הנושאים – תלוי בפקיד טוב של המשרדים. אם הנושא שלנו יהיה תלוי בהחלטת הוועדות – זה ימשיך כשהממשלה הולכת.
היו"ר עודד פורר
זו המטרה.
אבי ביטאו
אתה יודע למה אני אומר את זה? אין יציבות שלטונית.
דוד ביטן (יו"ר ועדת הכלכלה)
למה? זה לא נכון. הפקידות היא אותה פקידות.
אבי ביטאו
השרים לא יכולים להשפיע על המשרד, ובגלל זה, גורם מקצועי - - -
יוסי נזרי
אני רק יכול להגיד לך שאני התחלתי לטפל בנושא של יהודי אתיופיה עוד בממשלה הקודמת, עם דקלה. מה שאומרים פה החברים הם לא סתם; אנחנו לא קשורים לממשלות. אנחנו, הפקידים, ממשיכים את העבודה ושומרים על רציפות.
אבי ביטאו
אין לנו גישה לפוליטיקה. אם לא הייתה מעורבות – לא היה קורה כלום.
היו"ר עודד פורר
תודה. אני מסכם. ראשית, אני רוצה להודות ליושב-ראש ועדת הכלכלה, שקבע את הדיון הזה בתיאום מהיר. אני רוצה להודות גם למשרד התחבורה; אני שמח שנמצא פתרון לנושא מבחני התיאוריה – בשלב הראשון, לפחות, תהיה פה סגירת פערים, ואחר כך בכל שבוע, בערך, יהיו מבחני תיאוריה בעל פה.
יוסי נזרי
כמה שצריך.
היו"ר עודד פורר
אנחנו נעשה איזו שהיא בדיקה בעוד שלושה חודשים, כדי לראות שהדבר הזה נסגר – לאו דווקא דיון – ותעדכנו אותנו אם יש בעיה.
יוסי נזרי
אם אתם רואים שיש פערים ושמשהו לא עובד בהתאם לסיכום – תרימו את הדגל; אל תחכו לבוא לוועדה כדי להציף את זה. זה מה שאמרתי לדקלה וזה מה שאני אומר גם לכם – אל תחכו. תפנו אליי.
היו"ר עודד פורר
הכתובת שלכם היא משרד העלייה והקליטה – אתם לא תברחו מאחריות על העניין הזה; זה תפקידכם.
רותם כהן
אנחנו לא מנסים לברוח.
היו"ר עודד פורר
הדבר השני שאני שמח שנאמר כאן הוא שבתוך שבועיים יהיה תרגום לרוסית, לצרפתית, לספרדית ולאמהרית.
יוסי נזרי
אני חייב להגיד שהעדיפות הראשונה היא אמהרית ורוסית.
היו"ר עודד פורר
ההיקפים הכי גדולים שיש לך הם ברוסית, ללא ספק, לעומת כל השאר. צריך לשים לב – וזה לגבי ההערה שנאמרה פה – שהמאגר יהיה במאגר השאלות, כמו שהוא מופיע במבחני התיאוריה הרגילים. הבטאמו, תעביר לנו פנייה כתובה ונתקדם משם, בין אם בדיון או בפגישה.

תודה. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 13:29.

קוד המקור של הנתונים