פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
14
ועדת הפנים והגנת הסביבה
06/03/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 183
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ו באדר א' התשפ"ד (06 במרץ 2024), שעה 9:47
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 06/03/2024
חוק רישוי עסקים (תיקון מס' 38), התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רישוי עסקים (תיקון - מכירת יין בחנות גדולה), התשפ"ג-2023 (פ/2954/25) (פ/3582/25) (פ/3945/25) (פ/1313/25) של חה"כ משה גפני, חה"כ יונתן מישרקי, חה"כ דן אילוז, חה"כ משה רוט, חה"כ יעקב אשר
מוזמנים
¶
חוה מונדרוביץ' - ראש אגף בכיר רישוי עסקים, משרד הפנים
שחר פרלמוטר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
אבישי לדאני - מנהל תחום טיוב רגולציה, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק אייל פורטל - קצין רישוי ארצי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק תמר טופז שם טוב - עו"ד, קצינת ייעוץ וחקיקה, מדור נוער, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
פקד אורי בוצ'ומנסקי - עו"ד, ייעוץ משפטי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רועי הראל - עו"ד, ייעוץ משפטי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
תמר מירסקי - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה והתעשייה
אביה ויזל - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה והתעשייה
נדב גולני - עו"ד, רפרנט אוכלוסין, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רזיאל אלישיב - מנהל תחום רשתות השיווק, איגוד לשכות המסחר
לילך דחוח - עו"ד, קצינת ציות ורגולציה, שופרסל
בני פרץ - יו"ר, פנתרים חברתיים
רישום פרלמנטרי
¶
ליאור ידידיה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות.
הצעת חוק רישוי עסקים (תיקון - מכירת יין בחנות גדולה), התשפ"ג-2023, פ/2954/25, פ/3582/25, פ/3945/25, פ/1313/25
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר היום: הצעת חוק רישוי עסקים (תיקון – מכירת יין בחנות גדולה), התשפ"ג-2023 (פ/1313/25), והצעות נוספות שמיזגנו, של מספר חברי כנסת. אנחנו הפצנו נוסח של הוועדה. אני אומר מראש: עדיין יש חילוקי דעות מול המשרדים – במיוחד מול המשטרה והמשרד לביטחון לאומי – ואנחנו נמצאים כרגע בהליך של קריאה ראשונה.
יש נושא אחד לפחות שקיים בנוסח הראשוני ולא שינינו אותו, ואנחנו תכף נסביר את התיקונים שיש כאן ונדון עליהם. בין הדיון הנוכחי לבין הקריאה השנייה והשלישית – אנחנו נעשה ישיבה משותפת ונגיע להסכמות. זאת אומרת, אני לא אעביר את זה בלי הסכמה של המשרד ושל השר; אני הבטחתי את זה באופן אישי ואני עומד מאחורי העניין הזה.
עכשיו, אני מציע לקרוא ולהסביר את התיקונים שנעשו. אגב, את מה שאמרתי עכשיו – אני גם אומר במליאה לכשיאושר. אם הוא יאושר – אני אומר את זה, כי זה החלק הפורמלי של הדבר הזה.
לירון אדלר מינקה
¶
הצעת חוק רישוי עסקים (תיקון – מכירת יין בחנות גדולה), התשפ"ג–2023
תיקון סעיף 2
1.
בחוק רישוי עסקים, התשכ"ח–1968, בסעיף 2 –
(1) בסעיף קטן (א1)(2), אחרי פסקת משנה (ב) יבוא:
"(ג) מכירה של יין בחנות גדולה, בהתקיים כל אלה:
(1) המכירה נעשית בין השעות 23:00 ל-2:00 למחרת, בימי חמישי בשבוע או ביום שלפני ערב אחד ממועדי ישראל המנויים בסעיף 18א לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח–1948;
(2) באותה עסקת מכירה נמכרו לרוכש מצרכים שאינם יין בסכום של 300 שקלים חדשים לפחות."
(2) במקום סעיף קטן (ב), יבוא:
בסעיף קטן (א1)(2), אחרי פסקת משנה (ב) יבוא:
"(ב) בסעיף זה –
"חנות גדולה" – כהגדרתה בחוק קידום התחרות בענף המזון, התשע"ד–2014.
"יין" – משקה משכר שהוא משקה מותסס העשוי ממיץ ענבים טריים;
"משקה משכר" – משקה תוסס או אלכוהולי שנועד לצריכת אדם והמכיל, בבדיקת מדגם ממנו, שני אחוזים או יותר אלכוהול לפי הנפח, למעט סמים ותרופות המוכנים או נמכרים על ידי רוקח כדין; צוינה תכולת האלכוהול שבמשקה הנמצא במיכל, ישמש ציון זה הוכחה לכאורה למידת התכולה."
לירון אדלר מינקה
¶
לא. פשוט ההבהרה שיין הוא משקה משכר, ושהוא עשוי מענבים טריים. זו ההגדרה של יין. החנות נשארת כמו שהיא הייתה בהצעה המקורית – 250 מטרים - -
לירון אדלר מינקה
¶
- - אבל היא חנות שנמכרים בה מוצרי מזון, ירקות או מוצרי ניקיון. הסייגים מכוונים לכך שהקנייה תתבצע במסגרת משפחתית, ולא לצריכה במרחב הציבורי באופן מיידי. לכן, היא חלק מעסקת מכירה גדולה יותר של מוצרים שהם לא יין והשעות והזמנים הוגבלו, כדי שזה יהיה מכוון לקנייה לקראת שבתות וחגים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגב, הוספנו פה סייג נוסף – לא דיברנו על זה בוועדה, אבל אני ביקשתי להוסיף את זה. זה היה אמור להיות מ-23:00 ועד 06:00; אני אמרתי שלא צריך את זה, ולכן צמצמנו את זה עד 02:00. בעצם, זה מישהו שהגיע לקופה ב-00:45, אם עדיין פתוח.
ניסינו לשים פה את כל הסייגים הללו כדי שהעניין הזה לא ינוצל לרעה. יש עמדה של המשטרה, ואנחנו נשמע אתכם. אמרתי שאנחנו נגיע להבנה ולנוסח מוסכם בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
מישהו מכם רוצה לדבר?
רועי הראל
¶
רועי הראל מהמשרד לביטחון לאומי. העמדה היא לא רק עמדה של המשטרה, אלא גם של הרשות לביטחון קהילתי במשרד, שהתייחסה להיבטים של מכירת אלכוהול, בכלל, ושל הרחבת האיסור.
רועי הראל
¶
כן. הרשות שהייתה הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול – היום היא הרשות לביטחון קהילתי. היא הביעה עמדה שמתנגדת להצעת החוק, ובהינתן הדילים שהיו – היא סמכה את ידיה על עמדת המשטרה כברירת מחדל.
כמו שאנחנו ציינו, אם כבר מרחיבים את ההיתר למכירת אלכוהול – יש להרחיב אותו בצורה מצומצמת, גם מהיבטים של אכיפה. בזמנו, דיברנו על תקופה, או על תוספת שניתן יהיה לשנות. אנחנו ביקשנו לצמצם את גודל החנויות, כדי שתהיה אפשרות יותר יעילה לאכיפה, וגם פחות להנגיש את ההיתר הזה לציבורים של קטינים או לאזורי מגורים ובילוי – החנויות הגדולות נמצאות מחוץ למקומות האלה, בדרך כלל, ואנשים לא מגיעים אליהן במיוחד.
רועי הראל
¶
אני רק מעלה את הנקודות. ביקשת התייחסות, ואני מעלה בתמצית. דיברנו גם על מגבלת הימים שצוינה פה, שמקובלת עלינו, כי היא מדייקת את הזמנים לשבתות ולערבי חגים. לגבי השעות – אנחנו נבקש לצמצם אותן עוד יותר.
רועי הראל
¶
דיברנו על השעה 00:00 או 01:00. בישיבה הקודמת, אדוני, גם הזכרנו את ההסכמות שהיו ביוני 2022 בין המשרד, והשר שהיה אז, לבין המציעים. משרד המשפטים לא קידם את זה, אבל היו הסכמות בין המציעים לבין המשרד, שהיו קרובות יותר לעמדה שאנחנו הצגנו. אלה דברים שנוכל לדון בהם גם בהמשך. אלה עיקרי ההתייחסויות.
לילך דחוח
¶
לילך דחוח, שופרסל. תודה רבה. בזמנו, אחרי הדיון, העברתי לכם נתונים באופן לא פורמלי, כמו שביקשתם, אבל גם ישבנו בחברה וניסינו לראות איך אפשר לבצע את מגבלת הימים. מגבלת הימים היא מגבלה טכנולוגית, שלא רק שהיא לא פשוטה – היא על גבול הבלתי-אפשרית.
מערכות שעובדות כל הזמן, כל יום, לא יכולות להיבנות על כך שרק בימי חמישי מתרחש איזה שהוא שינוי, ואחרי יום חמישי – הדברים חוזרים למסלולם. לכן, רציתי להתחבר לצורך של המשטרה ולהגיד שאחרי כל מיני בדיקות שעשינו – דווקא המגבלה של חנות של 800 מטר היא אפשרית. אני חושבת שזה עונה על החשש שלכם שזה יהיה במרכזי ערים או במקומות קטנים.
לילך דחוח
¶
מבצעים הם ל-35 יום. יש מערכת מבצעים, והיא יודעת להגיד: "זה מבצע; הוא תקף מיום X עד ליום Y". מערכת לא יודעת להגיד שמשהו פתוח - - -
לילך דחוח
¶
כבוד היו"ר, אנחנו באנו בגישה פתוחה, כי אנחנו אדישים לשאלה הזו. זאת אומרת, מבחינתנו, אין עמדה נגד או בעד.
לילך דחוח
¶
אני אסביר, כי עשינו את הבדיקות. יש מערכות של קופות, שיודעות לעבוד לפי כללים שמסמנים להן. אין כלל של יום חמישי; יום חמישי הוא לא משהו שמערכת יודעת לקרוא אותו, בכלל, ברמה הטכנולוגית. מערכת יודעת להגיד: "אני פותחת מבצע", ויש X ימים שהוא יכול לרוץ בכל הקופות, או ברשת מסוימת.
בדקנו את זה וניסינו לראות מגבלה של חנויות מגודל מסוים, וזה בהחלט אפשרי, כי זה חל על כל הקופות בכל החנות, וזה רץ. לצורך העניין, גם יין - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא מצליח להבין: אם המגבלה הזו קיימת בכל מקרה – גם בחנות של 800 המגבלה הזו קיימת.
לילך דחוח
¶
לא. האפשרות למכור יין תהיה רק מחנות של 800 מטר ומעלה. המגבלה של הימים קיימת בכל חנות – גם בחנויות של 800 מטר.
לילך דחוח
¶
אני מציעה משהו חלופי, שיאפשר גם לנו שלא להיות במקום שנהיה בו – בהפרה: שלא תהיה מגבלה של ימים, אלא של גודל החנות. גודל החנות יהיה גדול יותר – 800 מטרים במקום 250 מטרים. גם כך, זה גודל חנות שמשטרה נותנת לו אישור.
לילך דחוח
¶
בכל הימים. מה זה משנה? אני אגיד משהו שהוא רלוונטי גם למשטרה – אנחנו מכירים את זה וחיים את זה: בסוף, אתם אוכפים שעות לפי רשת. זאת אומרת, או שהרשת עומדת במגבלת השעות, או שהיא לא. אתם אוכפים פר קנייה לפי גיל; זה כבר משהו אחר, והאכיפה שלכם היא אחרת.
לכן, כשאנחנו מדברים פה על הרציונל שאתם רוצים לקיים בהוראות החוק – השעות לא משנות. ברגע שאתם אומרים לי: "מותר לך למכור רק בימי חמישי עד 01:00" – זה לא משנה אם זה ביום חמישי עד 01:00 או ביום רביעי עד 01:00. אני, כרשת, יודעת להגביל את עצמי עד לשעה מסוימת, ואתם אוכפים אותי על זה.
האפשרות שיסתובבו בני נוער או צעירים עם בקבוק יין בימי חמישי נבחנת לא בשעות, אלא בשאלה: האם מכרתי לקטין יין בשעות שבהן אני יכולה למכור, או שלא.
היו"ר יעקב אשר
¶
המגבלות שעשינו הן גם בגלל שאני מתחבר לעמדה של המשטרה. יש לנו חילוקי דעות על הגודל, כרגע, ואנחנו נפתור את זה בהסכמה, אבל אנחנו שמים את השלייקעס של קנייה של 300 שקלים כי אנחנו לא רוצים לפרוץ את העניין; אנחנו מעודדים קניות אצלכם, וזה יפה.
רועי הראל
¶
אני חייב להעיר פה משהו, שהייתי צריך להגיד אותו עוד לפני: באופן עקרוני, עמדת גורמי המקצוע במשרד - - -
רועי הראל
¶
מעבר לבעיה שאנחנו רואים בהרחבת שעות היתר המכירה גם לבוגרים – אנחנו יודעים לומר שיש בעיה גדולה מאוד – של אלפי תיקים מהשנים האחרונות – של מכירה לקטינים בשעות המכירה המותרות.
לילך דחוח
¶
היא לא מתקיימת ברשתות גדולות. האכיפה שאתם מדברים עליה מתקיימת בחנויות הבעייתיות האלה, שפטורות גם כך - - -
רועי הראל
¶
אנחנו יודעים שיש בעיה: בהרחבת השעות – יש חשש סביר שגם המכירה לקטינים תתבצע, כי אלה פשוט יותר שעות שבהן יהיה מותר למכור אלכוהול, ולא תמיד יודעים לבדוק מי קונה, בן כמה הוא ולמה. אנחנו רואים שלמרות האיסור היום – יש תופעה כזו, ושהיא צומצמה כשהשעות צומצמו. הרחבת השעות, בעיניים שלנו - - -
רועי הראל
¶
הרחבת הימים והשעות המותרים. את דיברת על כך שבעיני רוחכם – אתם רואים משפחה שעושה קנייה לשבת, ותקנה שישיית בירות מהמדף, לא לצריכה מיידית, ותגיד: "למה זה כן וזה לא? גם את היין אנחנו לא צורכים עכשיו; הוא לקידוש".
אנחנו רוצים למזער את הפרצה הזו עד כמה שניתן, ולהכניס אותה בגבולות אכיפה סבירים ואפשריים. אנחנו יודעים למקד מאמצים במקומות מסוימים ובימים מסוימים. טוב שזה לא היה בא לעולם, ואם זה בכל זאת בא – שזה יהיה במינימום האפשרי.
לילך דחוח
¶
אני חייבת להגיד משהו במענה לזה, לגבי הנתונים שמדברים עליהם, לפיהם יש יותר אכיפה: היא לא ברשתות גדולות. היא לא מתקיימת בחנויות שהחוק עומד לחול עליהן ממילא. אתם מכבידים עלינו, כשהתועלת לצד זה היא ממילא לא עלינו. הם ימשיכו לאכוף; אתה תראה שגם העלייה שאתה מדבר עליה - - -
לילך דחוח
¶
אין בעיה; גם אני מוכנה שנישאר במצב הקיים. אל תובילו חוק שאני לא יודעת לעמוד בו, בסופו של דבר.
היו"ר יעקב אשר
¶
סליחה, אנחנו שמענו את זה. אנחנו צריכים לדבר על הדברים שאת יכולה לעשות. אתה ביקשת להוסיף.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אורי בוצ'ומנסקי מהייעוץ המשפטי במשטרת ישראל. קודם כול, לא מדובר בהכבדה עליכם. בעל עסק שלא רוצה למכור יין אחרי השעה 23:00 – כי הוא לא יודע או יכול לפקח – לא חייב למכור. החוק הזה לא מחייב אותו, אלא נותן לו את האפשרות לעשות את זה.
לגבי ההרחבה לימים נוספים, שהם לא יום לפני ערב חג או יום חמישי, פשוט חוטא למטרת החוק. לחוק הזה יש מטרה: לתת מענה למישהו שהתחיל את הקנייה ולא הצליח להגיע לקופה לפני 23:00 – הוא הגיע ב-23:10 או ב-00:00, ולא הצליח לקנות את היין שהוא אסף לפני כן לקידוש ביום למחרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
הייתה הצעה של לעשות את זה גם ביום רביעי – ברביעי ובחמישי – אבל ודאי שאני מסכים עם מה שאומר אורי. בסופו של דבר, המטרה של החוק היא לאפשר את הדבר המשפחתי הזה. יש הרבה מאוד משפחות שהקניות שלהן מרוכזות לפעם בשבוע, והפוך. במקום שתגידו שאתם מעודדים קניות גדולות אצלכם - - -
אורי בוצ'ומנסקי
¶
נאמר פה, בחצי זלזול: "בסך הכול יין". יין הוא משקה משכר; הוא לא מוגבל באיזה שהוא אחוז של אלכוהול בחוק הזה, או באף חקיקה – הוא יכול להיות גם באחוז יחסית גבוה של אלכוהול. החשש שקיים מצריכה של יין קיים גם לגבי זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני חושב שהמגבלה שעשינו – שזה רק יין, ולא דברים אחרים – היא מגבלה חשובה. התופעות היותר בעייתיות שאנחנו מכירים הן לאו דווקא סביב היין, אלא יותר סביב ויסקי ודברים אחרים.
רועי הראל
¶
אני ניסיתי ללמוד על הסיפור של האלכוהול במרחב הציבורי, וגיליתי שאדוני היושב-ראש, בכובעו כיושב-ראש ועדת החוקה, אישר לרשויות מקומיות מסוימות הטלת קנסות, בגלל התרחבות התופעה של שתיית אלכוהול במרחב הציבורי מהשעה 21:00.
היו"ר יעקב אשר
¶
נכון. אני לא רוצה לנהל את הוויכוח הזה עכשיו. אמרתי לכם את זה גם בישיבה הקודמת: דבר ראשון, אמרתי שאני חושב שצריך לתת גם לפקחים עירוניים. דבר שני, מהתשובות שלכם בישיבה הקודמת – זה היה נראה כאילו אתם אומרים: "אל תרחיבו, כי אנחנו לא מפקחים בכל מקרה".
אני אומר הפוך. מישהו שהיה בעיר מסוימת אמר שהיה תענוג לנהל את העיר הזו, שלא היו בה הרבה תושבים. אנחנו עושים את החוקים, והעבודה שלכם היא של החיים. היה לכם הרבה יותר קל בהרבה מאוד דברים לו היה עוצר ב-23:00 בכל יום; היו לך פחות גניבות וכו'.
זה לא עובד כך. יש דברים שצריך אותם בשביל הציבור, והמשטרה צריכה להתאים את האכיפה, אבל לפי מה שהבנתי בפעם הקודמת – כמעט ואין לכם אכיפה. ביקשנו כמות דוחות ולא קיבלנו, אבל אני לא רוצה לנהל את הדיון הזה עכשיו.
רועי הראל
¶
ניסינו להעביר את זה אתמול. לשכת השר התבקשה להעביר את זה למזכירות הוועדה, ואם זה לא קרה – נבדוק למה.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
דווקא מבחינת בקרות ופעילות – יש לנו נתונים על אלפי בקרות וביקורים במקומות האלה. אדוני היושב-ראש, זה נכון שיש הרחבה ושנדרש מאיתנו קצת יותר; אני מבין את זה, אבל למעשה, זו פגיעה במרקם העדין מאוד הזה. כשפותחים שש, שבע, 10 או 15 חנויות, ופותחים עוד מאות או אלפי חנויות במרחבים הציבוריים במקביל – זה מהווה פרצה הקוראת לגנב.
עד היום, הדבר הזה נשמר. בשביל לאפשר לציבור מסוים להגיע למספר חנויות – אנחנו נפתח עכשיו מאות חנויות במרחב הציבורי. קודם כול, אנחנו נצטרך לפקח ולבדוק, כמובן, אבל זה יקשה.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו חיים בשטח. הרווח על מכירת אלכוהול גבוה באלפי אחוזים מקוטג', מגבינה או מכל דבר אחר.
היו"ר יעקב אשר
¶
למה הוא לא מוכר? בגלל שיש אכיפה שלכם, נכון? אותה אכיפה תהיה גם פה. אתה לא פותח עוד חנויות; אתה אומר דבר שהוא לא נכון, עם כל הכבוד. אני לא מעריך שבגלל הדבר הזה – תיפתח חנות אחת יותר; שלא לדבר על חנויות של 250 מטרים.
לילך דחוח
¶
חנויות משקאות לא יפתחו; הן לא יכולות למכור אם היא לא מוכרת גם מזון, פירות וירקות או חלב ומוצרי חלב.
בני פרץ
¶
חנות פותחת על פי האוכלוסייה, השעות וההכנסות שיש לה. היא לא תפתח בשביל יום שישי או בערב; זו טעות גמורה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא רוצה לנהל את הוויכוח הזה עכשיו, כי יש לי מה לומר בעניין הזה; אני חושב שהוא לא נכון. צריך לעשות פה קצת סדר. לגבי מה שהבאת, על מה שעשיתי כיושב-ראש ועדת החוקה – אני לא השתניתי; אני בעד אכיפה ומתן סמכויות. יגיד לך אורי, שליווה אותי בקורונה, בימים הכי קשים של אכיפות כאלה ואחרות, עם שיתוף פעולה מדהים מול המשטרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
החיים מרחיבים הרבה פרצות. בשביל זה יש משרד טוב ומצוין, כמו המשרד לביטחון לאומי, ומשטרה נהדרת ומצוינת – יש לה אתגרים, אז יהיה לה עוד אתגר. אני לא מסכים עם דבריו של אייל, ידידינו: אני לא מסכים שייפתחו פה חנויות כמו פטריות. הפוך; רוב החנויות של 250 מטרים כמעט ולא פתוחות בשעות האלה – רק הגדולות.
שוב, אנחנו מסתכלים פה על המשפחתיות; על אנשים שבאים ורוצים לקנות דברים לכל השבוע, כולל שבת. זו כל המהות של החוק; הוא כתוב שחור על גבי לבן. בבקשה, אדוני.
רזיאל אלישיב
¶
רזיאל אלישיב, מנהל תחום רשתות השיווק באיגוד לשכות המסחר. אדוני היושב-ראש, מעבר לשופרסל, שנמצאת פה – יש הרבה רשתות בינוניות וקטנות יותר, כמובן. העמדה שלנו – ודיברתי עם מנהלי המחשוב של חלק גדול מהרשתות – היא שאין לנו התנגדות לנושא של המכירה, אבל הנושא של מגבלת ימים מסוימים הוא פשוט לא ישים; בטח ובטח של הימים שהם לא קבועים בשבוע. אין לרשתות יכולת לעשות את זה.
אם אנחנו נלך למקומות של תכנות ושינוי תוכנות – כולנו יודעים לאן העלויות מתגלגלות, בסופו של דבר. אני אומר לך בצורה חד-משמעית: הנושא הזה הוא לא ישים, כרגע. הוא יביא להפרות של רשתות השיווק ולתביעות, ואנחנו לא יכולים לשאת את זה.
אני אומר את הדבר הבא, אדוני, ומציע לכולם להקשיב לזה: כרגע, השינויים החכמים ביותר שנעשו בחוק הם הנושא של היין בלבד; של בין 23:00 ל-02:00; ושל חנויות גדולות בלבד. השינויים האלה מאפשרים את מטרות החוק. לכן, תפתחו את זה לכל ימות השבוע בין 23:00 ל-02:00.
רובן של הרשתות בכלל לא פתוחות בשעות האלה ברוב הימים, והן פותחות בדיוק בימים שלפני ערבי חג ובימי חמישי. זאת אומרת, אנחנו לא נשית עלויות ופיתוחים לחינם, כשמטרות החוק גם כך יכובדו, בסופו של דבר. גם אם תגיד "בכל ימות השבוע" – רוב רשתות השיווק לא פועלות אחרי השעה 23:00, אדוני; בימי חמישי ובימים שלפני ערב חג – הן יפתחו עד 00:00-01:00, ואתה מקבל את המטרות של החוק.
בני פרץ
¶
תודה רבה. בני פרץ, פעיל חברתי. כבודו, אדם לא יבוא ויפתח סופרים רק בשביל משקה חריף, גם אם יהיו עשרות אלפי אנשים. בעיר שלנו, כולל בירושלים, יש חנויות שמוכרות משקאות חריפים בלבד – הכי מיוחדים ואקסקלוסיביים – והן לא פתוחות בשעה 22:00 או 23:00. בשעה 20:00 – הן כבר סוגרות.
אני ראיתי את הכול – גם נוער, בזמנו. אנשים קונים משקאות כבר בשעות היום, או שמישהו אחר מוכר להם. כאן, אם מישהו גדול הלך והביא להם את המשקה – זו עבירה פלילית של אותו בן אדם. אתה לא תתפוס אותו, אלא אם תתפוס אותו כשהוא הביא להם את המשקה.
הקנייה היא מחוץ לחריף, כבודו. בהצעה שלי, הקנייה צריכה להיות מעל 300 שקלים לפחות, ואחר כך יבוא המשקה, או כל דבר אחר. אדם שבא ביום חמישי ומילא את העגלה שלו בבירה, יין או ערק, כי זה חלק מהחוויה המשפחתית שלו – אי-אפשר להגביל אותו רק ליין לקידוש בשבת. אף ילד לא ילך לסופר ויקנה ירקות, פירות ועופות, רק בשביל לקנות בקבוק יין או ויסקי.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אדוני הזכיר את העבודה בתקופת הקורונה, שם נקבעו הגבלות מסוימות על עסקים, על מקומות ציבוריים, על בתי כנסת וכו'. הדבר הכי חשוב שניסינו להקפיד עליו, בוועדה, הוא לייצר ודאות עבור הציבור. כלומר, אם שוטר מגיע לעסק מסוים או למקום מסוים – הוא יודע מהן המגבלות ואוכף לפיהן. למשל, אם הוא יודע שבעסק המסוים הזה יכולים להיות 10 אנשים, או משהו בסגנון.
גם פה, כאשר שוטר יגיע לחנות שהיא חנות גדולה, לפי חוק קידום התחרות בענף המזון – הוא לא ידע אם זו חנות גדולה שיכולה למכור אחרי השעה 23:00, כי הוא לא יודע מה המחזור של החנות הזו והאם המזון מגיע לכדי חצי ממחזור המכירות הכולל, והוא לא ידע מה השטח של החנות. כלומר, הוא לא ידע אם החנות הזו יכולה למכור לאחר השעה 23:00. גם לזה – צריך לתת מענה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תזרום איתי. כמו שאמרתי בתחילת הדברים, הנקודה שאנחנו נצטרך ללבן עם המשרד, ולהגיע לגביה להבנות ולהסכמות – כמו שהתחייבתי גם לשר – היא הנושא של גודל החנויות, שמשליך גם על דברים אחרים. אמרתי את דעתי; אנחנו ננסה להגיע להסכמות, נשים את כל הדברים על השולחן ותתקבל החלטה בצורה משותפת.
היו"ר יעקב אשר
¶
יש לנו זמן בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית. אם יש לכם בדיקה שנעשתה – אני מבקש לקבל אותה, עם ההסברים שלה, כדי לבחון אותה. אני יכול להעריך – לא בתור איש מחשוב – שמקום שיודע לתת מבצעים לשבוע ימים, לשלושה ימים או ליום אחד – יכול לעשות את זה.
גם אם יתברר שיש פתרונות שהם לא משהו בשמיים, ואתם צריכים זמן – אפשר לעשות הוראות מעבר. אנחנו לא נעשה משהו שלא יכול לבוא לעולם, אחרת זו חקיקה שלא שווה. אני אשמח לקבל את הקשיים – שתעבירו לי את אותן החברות שאומרות שאי-אפשר. גם לממשלה יש את המנמ"ר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
או אגף הסייבר, שאנחנו עובדים איתם על הביומטרי ועל דברים כאלה. אני כבר הייתי בסרט הזה. לפני כמה שנים, העברתי פה חוק על צ'קים חוזרים – שהבנק יהיה חייב להודיע לאדם שהולך לחזור לו צ'ק, ולא להקפיץ לו אותו. בישיבה הראשונה, כל הבנקים אמרו פה אחד, במקהלה: "אי-אפשר SMS, לא SMS, וסיפורים. עם קצת נחישות ועדינות – בסוף הגענו להבנות.
היו"ר יעקב אשר
¶
ממש לא. אתה יודע לכמה אנשים, מכל שכבות הציבור – במיוחד לחלשים, אבל לא רק; גם לאנשי עסקים שברח להם צ'ק אחד – הם חסכו להיכנס להגבלות וכו'? בזכות התזכורת שהם מקבלים בבוקר – הם רצים לבנק וסוגרים את זה. יש לי עוד כמה דברים כאלה בקנה, אבל זה לא סיפור על חיי הפרלמנטרים.
הבנקים אמרו לי – ויש לי שם גם ידידים מאיגוד הבנקים – "תדע לך, בסוף – עשית טוב לנו". אז, הארכנו את המועד, ונתנו להם עוד חצי שנה כדי לסגור את המחשוב. נגיע גם לסוגייה הזו ונמצא את ההבנות שלה. הרב רוט, מגיש ההצעה, אתה רוצה להוסיף משהו?
משה רוט (יהדות התורה)
¶
בסדר. אני בדקתי כמה נתונים, ואחד הנתונים העלה שבישראל אין חנויות של 250 מטרים שפתוחות כל הלילה בכל השבוע. AM:PM הם החריג. אנחנו מייצרים פה מסגרת – 300 שקלים בקנייה משפחתית. אני רק רוצה להדגיש שאנחנו לא מחפשים לשרת פה את הטכנולוגיה של החנות או את האכיפה; אנחנו מחפשים לשרת את האזרחים ולעשות את הפקודה.
משה רוט (יהדות התורה)
¶
בהחלט. אני רוצה לסיים ולומר שמאז הישיבה הקודמת – זה עשה קצת הד בציבור, וקיבלנו דרישות שלום מכל הכיוונים על החשיבות של העניין, הרבה יותר ממה שידענו מראש. היות ואולי יהיו נתונים שונים או נוספים, בעתיד, בנוגע להרחבת ההחרגה הזו – אני עדיין חושב שראוי לתת לשר הפנים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כרגע, בתיקונים שהוספנו, לא שינינו את ההצעה הראשונית, גם על דברים שהיו לגביהם הסכמות. זה דבר שהצהרתי עליו פה, לפרוטוקול, שאמרתי אותו גם לשר ושאני אגיד גם במליאה, כשאני אציג את זה: אנחנו נשב ונגיע להסכמה על הנושא הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כרגע, אנחנו נצביע, כדי שגם אתה תהיה בתוך התמונה, ונאשר לפי הנוסח הזה, בהתניות שאני אמרתי. עוד מישהו רוצה לומר משהו? אם כך, אנחנו נעבור להצבעה. אתה לא יכול להצביע, הרב רוט.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן; על הנוסח שהוקרא. מי בעד? אחד. מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים.
הצבעה
אושר.
היו"ר יעקב אשר
¶
הצעת החוק עברה. היא תעלה לאישור במליאה לקריאה ראשונה. אנחנו נעשה את התיאומים לקריאה השנייה והשלישית, ונעמוד בקשר איתכם. תהיה, כמובן, עוד ישיבה של הוועדה שבה נדון בנושא. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 10:22.