פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
54
ועדת הפנים והגנת הסביבה
16/07/2023
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 107
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום ראשון, כ"ז בתמוז התשפ"ג (16 ביולי 2023), שעה 11:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 16/07/2023
חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות (תיקון מס' 9 - הוראת שעה), התשפ"ג–2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות (תיקון – הארכת תקופת הבחירות), התשפ"ג–2023
מוזמנים
¶
אסתר אברג - ראש תחום בחירות, משרד הפנים
קורל יוסף - עו"ד, עוזרת משפטית בלשכה המשפטית, משרד הפנים
ורד בכר - מנהלת תחום בכירה שומה, משרד האוצר
איציק אורבך - מנהל תחום מפקח ארצי ניכויים, רשות המיסים, משרד האוצר
אפרת ריץ' - עוזרת ראשית ליועץ המשפטי ברשות המיסים, משרד האוצר
גדליה הבר - עו"ד, לשכה משפטית, משרד העבודה
ליהי קושנר גינוסר - עו"ד, משרד המשפטים
שרית דמרי דבוש - עו"ד ראש תחום, ביטוח לאומי
דין ליבנה - יועמ"ש ועדת הבחירות המרכזית
איתיאל ניימן - מנכ"ל, מפלגת "עוצמה יהודית"
משה שיפמן - רו"ח, מפלגת "יהדות התורה"
רישום פרלמנטרי
¶
רעות חביב, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות
הצעת חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות (תיקון – הארכת תקופת הבחירות), התשפ"ג–2023
היו"ר יעקב אשר
¶
שלום ובוקר טוב לכולם. אני פותח את ישיבת הועדה. על סדר היום הצעת חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות (תיקון – הארכת תקופת הבחירות), התשפ"ג, פ/3671/25, של חברי הכנסת יעקב אשר, דוד ביטן, ארז מלול, עודד פורר, אוהד טל, ולדימיר בליאק וזאב אלקין. אוקיי.
היו"ר יעקב אשר
¶
המציע יציג. הדברים הם מאוד פשוטים. אנחנו היום בסדרה של דיונים שבעקבותיהם גם עבר החוק, תיקונים בחוק הבחירות לרשויות המקומיות. חלק גדול מההסתכלות שלנו הייתה גם כן על השוואה של הדברים מבחירות לכנסת, מפעילות וועדת הבחירות לבין פעילות ברשויות המקומיות, ששם זה מנוהל על ידי משרד הפנים, על ידי הפיקוח על הבחירות במשרד הפנים. כמובן בהתאמה. יש דברים שהם תואמים, יש דברים שהם אינם תואמים ויש דברים שהיה צריך להתייחס אליהם בצורה אחרת. וזה היה חלק מהחקיקה שעשינו. זו גם הזדמנות להודות לדין ולכל הצוות, גם תמסור את זה כמובן למנהלת ועדת הבחירות, אורלי, שעבדנו ביחד והסתכלנו על הדברים ביחד.
בתוך הדברים אנחנו או שכחנו או שלא שמנו לב, או תבחרו את מה שאתם רוצים, ולא טיפלנו בנושא – נושא נוסף – שכיום לפי החוק בבחירות לכנסת תיקנו את מועד הזמן שבו ההגדרה של עבודה של הבחירות, שיש בה כל מיני אלמנטים מיסויים כאלה ואחרים, הוארכה מ-30 יום. זאת אומרת, היו כמה שלבים, נדמה לי, נכון? פעם זה היה 15 יום. יכול להיות שהיה פעם 15 יום? או שאני טועה?
היו"ר יעקב אשר
¶
ואחר כך זה עלה ל-30. ובסופו של דבר הוחלט לעשות את זה 60 יום, שבהם בעצם זה מתפרס על מנעד יותר גדול של עובדים. זאת אומרת, אולי פחות עובדים כי רוב העובדים ביום הבחירות וממש הימים שקרובים אליו, על חלק גדול מהעובדים, דווקא באותם חלקים שהם גם קשורים לבחירות עצמן אבל גם קשורים בתקינות הבחירות – בהעברת המסמכים, בהכנה של כל הדברים הללו לדו"חות המבקר, ולהעביר למשרד הפנים וכולי-וכולי. ששם צריך להעסיק אנשים יותר זמן. גם לפני הבחירות וגם אחרי הבחירות. כי המפלגות אמורות להגיש את הדברים. ולכן אנחנו הגשנו את ההצעה הזאת, של הארכה של הסעיף הזה ל-60 יום. רגע, אני אתן לך עכשיו בתור מגיש.
היו"ר יעקב אשר
¶
אותן הגדרות, אני חושב, אני אומר לפחות רציונל. באותן הגדרות שמוגדרות היום, זה יחול עליהן גם כן, כן, וודאי. תראה, אם יש הבדל בין דברים, אני לא יודע מה קיים בכל המנעד, אם יש דברים על אלה שעובדים יום אחד רק בקלפי, בקלפיות, או זה, אם יש הגדרות אחרות. זה נשאר, ההגדרות האלה לא משתנות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לא, כלומר, אני מתכוון, נניח השנה יש בחירות לרשויות המקומיות ב-30 באוקטובר, נכון? כמדומני.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
31, סליחה. ואם מועמד מסוים מעסיק, לא יודע, מנהלת מטה שמתחילה לעבוד ב-31 ביולי, כן? כלומר, עד מועד מסוים משלם מס רגיל, ואז מאותו מועד לפי החוק, כן? 45 יום לפני הבחירות היא תיכנס למסגרת אחרת, נכון? שהיא בעצם תשלם מס מיוחד שהוא לא מס הכנסה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
בתקופת הבחירות בלבד. אוקיי, הבנתי. כלומר, מי שהתחיל לעבוד יום לפני תקופת הבחירות משלם מס הכנסה רגיל, כלומר, ולא מס מיוחד.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה בעצם גם מבנה את שיקול הדעת של מתי לקחת זה. ברור שיש מפלגות שצריכים, לא יודע - - -
תומר רוזנר
¶
ובכן, החוק הזה בעצם קובע שיעור מס אחיד של 25% על כל מי שמועסק בתקופת הבחירות, שזה הנושא שאנחנו דנים בו, בעבודות שקשורות לבחירות, וכן קובע שבאותה תקופה גם ישולם שיעור מאוד-מאוד מופחת של ביטוח לאומי על ידי העובד, ולא ישולם מס בריאות על ידי העובד. וכרגע, לגבי הכנסת הייתה הוראת שעה שהעריכה את התקופה ל-60 שמסתיימים 14 יום לאחר הבחירות. כלומר, 45 ימים לפני - - -
תומר רוזנר
¶
לגבי שאר סוגי הבחירות, אני רוצה להפנות את תשומת הלב לשני דברים. אחד, שמדובר פה בסוגים שונים של בחירות. אנחנו מדברים על החבירות המוניציפליות. מדובר פה בסוגים שונים של בחירות. בין אם זה בחירות כלליות ובין אם זה בחירות מיוחדות שנעשות ברשות מקומית אחת, כלומר בחירות לראש הרשות או למועצת הרשות או לשניהם במועד מיוחד שלאו דווקא במועד הכללי. ונושא נוסף, וזה חשוב לי להפנות את תשומת הלב, זה לנושא של בחירות מקדימות – "פריימריז". לגבי פריימריז אנחנו חושבים שצריך לשקול היטב אם בכלל להרחיב את זה לנושא של 60 ימים, כי שם מערכות הבחירות הן בדרך כלל קצרות מאוד ולא מתפרסות על תקופה יחסית ארוכה. והשאלה היא אם יש מקום גם בבחירות מקדימות – פריימריז – לתת את האפשרות להארכת התקופה ל-60 ימים, לשיקול דעת הוועדה. אני לא בטוח שזה נכון. ולגבי בחירות מוניציפליות - - -
תומר רוזנר
¶
כן. לגבי בחירות מוניציפליות, גם כאן אולי יש מקום להבחין בין בחירות כלליות, שבהן באמת יש עבודה - - -
תומר רוזנר
¶
כן, כן, כן. בחירות לכנסת. אם כי החוק לא מבדיל, בדרך כלל זה בבחירות לכנסת. מהניסיון של השנים האחרונות, התקופה שבה מתקיימים פריימריז היא תקופה יחסית קצרה.
תומר רוזנר
¶
היא לא מתפרסת על פני 60 ימים, ובטח לא, לכן אנחנו חושבים שצריך לשקול אם לגבי בחירות מקדימות צריך להחריב את התקופה בכלל. לגבי בחירות מוניציפליות, גם כאן יש מקום לשאלה האם אנחנו מדברים על תקופה כזאת גם כשמדובר בבחירות מיוחדת, למשל בחירות לראש הרשות.
תומר רוזנר
¶
בדרך כלל זה יוצא פחות. אפשר לשאול את משרד הפנים, הם נמצאים פה, אני חושב שאפשר לשאול. ויש מצבים שבהם באמת הבחירות הן יחסית בחירות, מה שנקרא, בזק, שצריך לחשוב אם בכלל יש מקום לעשות את זה, להאריך את התקופה בצורה כזאת גם לגבי אותם - - -
תומר רוזנר
¶
אם יש בחירות רק נגיד לראש רשות מקומית שהתפטר או ראש רשות מקומית שנפטר, אז עושים בחירות מיוחדות לראש הרשות, ובדרך כלל זה נעשה יחסית מהר. וצריך לשקול אם - - -
תומר רוזנר
¶
אני לא זוכר לומר, אבל אני זוכר שזה שונה. אפשר לבדוק את זה עם הזה, אבל בבחירות כאלה יש פחות - - -
תומר רוזנר
¶
התקרות הן שונות, כן. וזו שאלה שאתם צריכים להחליט בה. שאלה נוספת שאנחנו רוצים להעלות כאן היא לגבי הנושא של ביטוח לאומי. בעצם לפי החוק הקיים, זאת אומרת זה לא משהו שהוא חדש, כיוון שזה מגיע לכאן בפעם הראשונה אנחנו רוצים לבדוק את הנקודה. העובדה שאנשים שמועסקים - - -
תומר רוזנר
¶
לוועדה הזאת, כן. העובדה שאנשים, לפי החוק הקיים, משלמים, העובדים משלמים רק על ענף ביטוח נפגעי עבודה, שזה אחוז ומשהו מהשכר, ולא משלמים על כל ענפי הביטוח האחרים. והשאלה שנשאלת כאן היא האם זה עשוי לפגוע בעובדים במובן הזה, למשל לגבי זקנה – האם זה פוגע בוותק שלהם מבחינת צבירת ותק בעבודה או צבירת ותק לביטוח, ביטוח זקנה ובענפי הביטוח האחרים.
תומר רוזנר
¶
אם זה משפיע. או שיש אפשרות, או שבמצבים האלה העובד נדרש להפרשה כמו מי שאינו עובד. בקיצור השאלה היא מה קורה, מה הדין בביטוח לאומי.
שרית דמרי דבוש
¶
אז אני אסביר בקצרה, ויש שאלות שצריך עוד לחדד. הוראת החוק קובעת שהשכר שמשולם אינו שכר עבודה. ולכן זה משפיע בשני הכיוונים. מהכיוון האחד לא גובים דמי ביטוח, אלא רק על ענף נפגעי עבודה, כמו שאמר לך היועץ המשפטי, ומהצד השני זה לא נחשב לצורך גמלאות מחליפות שכר. כלומר, אם דמי לידה, זה לא ייחשב לצורך דמי הלידה וחישוב הזכאות לדמי הלידה.
שרית דמרי דבוש
¶
אבטלה, שזה גמלה מחליפת שכר, זה לא נחשב. אני יכולה לתת אפילו דוגמא מעולם אבטחת הכנסה. יכול להיות שמי שיהיה, שמקבל אבטחת הכנסה ועובד בתקופת הבחירות הסכום הזה לא נחשב לו כהכנסה והוא יכול לקבל גם וגם. אבל זה, זו החשיבות. מבחינת תקופת ביטוח - - -
תומר רוזנר
¶
אז בואי, אנחנו צריכים תמונה מלאה על העניין הזה, ויכול להיות שצריכים לשקול מחדש את העניין במובן הזה שבאותם מקרים שהעובד עלול להיפגע מזה שלא מפרישים לו, אלא אם כן אתם תאמרו שהוא יכול להפריש בעצמו כמו אדם שאינו עובד. למשל. אוקיי?
תומר רוזנר
¶
ושוב, השאלה האם יש אלטרנטיבה במובן הזה שאם עובד שרוצה לא לפגוע בעצמו יכול להפריש המסכום שהוא מקבל או, לא משנה, מכל סכום אחר, את.
שרית דמרי דבוש
¶
זה נקרא הסכום המינימלי. זה בעיקר תשלום, עיקרו תשלום בעד ביטוח בריאות. ובערך בין 60 ל-70 שקלים זה ביטוח לאומי.
שרית דמרי דבוש
¶
זה מכסה קצבאות שאינן קצבאות מחליפות שכר. כלומר, זה רלוונטי לנכות כללית, לזקנה, לשארים. זה לא רלוונטי לקצבאות מחליפות שכר כמו אבטלה, דמי לידה, חדלות פירעון – כל הגמלאות שהן מחליפות שכר, זה לא, התשלום המינימלי לא מכסה כי ההבנה היא שאתה לא עובד, אז אתה לא צריך להיות מבוטח בגמלאות מחליפות שכר באותה תקופה.
תומר רוזנר
¶
לא, מעבר לשאלה, אנחנו צריכים תשובות לשלוש שאלות. א' לגבי הגמלאות שאינן מחליפות שכר. כלומר, מה אנחנו יכולים לעשות כדי, האם אנחנו צריכים לקבוע את ההוראה שבעצם הוא ישלם את התשלום המינימלי כאילו שהוא אינו עובד. אוקיי? לצורך העניין הזה, את הסכום המינימלי. שתיים, לגבי גמלאות מחליפות שכר, האם אנחנו חייבים שתהיה הפרשה כדי שהוא יזכה בזכויות או לא, או שיש אלטרנטיבה אחרת.
דין ליבנה
¶
דין ליבנה, היועץ המשפטי של ועדת הבחירות. צריך לזכור, עיר המועסקים במסגרת חוק מיסוי תשלומים בתקופת הבחירות זה עובדי יום בחירות. כשאני אומר עיקר זה בבחירות האחרונות 70,000 עובדי יום בחירות, כמה מאות בודדים, לדעתי אפילו ברמה הנמוכה, של עובדים שעובדים תקופה יותר ארוכה.
דין ליבנה
¶
עכשיו, להגיד שאדם יקבל, על עבודה של יום שבו הוא מקבל שכר מאוד-מאוד גבוה. מזכיר וועדת קלפי, למשל, שמקבל כ-3,000 שקל על יום עבודה אחד. אם נגיד שזה יכול להיכנס לקצבת מחליפת הכנסה, מה, נחשב לו דמי אבטלה לפי 90,000 שקל לחודש? על יום עבודה אחד, חד-פעמי.
דין ליבנה
¶
וגם יש פה שאלה מאוד-מאוד חשובה לגבי, לפחות אצלנו, עיקר העובדים שמועסקים במסגרת הזו - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא רק העובדים שלך. אני מתכוון, כשאתה שינית את החוק, שינו את החוק ואתם הייתם חלק משינוי החוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
אפילו היוזמים, אוקיי. והסתכלתם כמובן גם על העובדים של המפלגות, לא רק על העובדים שלכם.
דין ליבנה
¶
השאלה הזאת לא עלתה ואף אחד לא פנה, לא בדיעבד ולא מראש, שהוא נפגע מכך או שהוא רואה שמשהו לא בסדר. עכשיו, כמובן שכפי שאמר היועץ המשפטי, יכול להיות שהוא יגלה את זה בקצבת זקנה בגיל 67.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה ישתנה בצורה דרסטית כזו. בטח כשמדברים על רשויות מקומיות ששם לפחות זה פעם בחמש שנים באמת ולא כמו ברשויות אחרות.
דין ליבנה
¶
וגם צריך לזכור שבסוף החוק הזה חוקק בשביל הפשטות. פשטות גם לגורמים שמנהלים את הבחירות, גם למפלגות, גם לעובדים וגם לרשויות.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה שכן, יכול להיות שצריכה להיות יותר הסברה בעניין הזה. זאת אומרת, יותר הבהרה של הנקודות האלה, שעובדים צריכים להיות מודעים לכך. תראה, אני לא חושב שנוכל היום, בבואנו להאריך מ-30 ל-60. הרי, גם 30 יום זה נזק לאותם אנשים, אם נלך מהכיוון הזה כן? אז אנחנו נשמח, באמת, נשמח אם את בודקת בינתיים.
היו"ר יעקב אשר
¶
על מה זה חל ועל מה לא. אבל אני חושב שאם נתחיל להיכנס לתוך ההבחנות האלה ונתחיל לתקן אותן אחת-אחת, יש לכל דבר השלכה מהותית על זה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אגב, עוד שאלה באותו נושא. אם אותו עובד בתקופת הבחירות מעוניין להיות מועסק כעובד רגיל ולא כעובד בתקופת הבחירות, הוא יכול לעשות את זה? המעסיק יכול לעשות את זה או לא?
דין ליבנה
¶
כל מי שעומד בקריטריונים של החוק זאת אומרת שהוא עובד בתקופה המזכה, מרוויח בכל התקופה מתחת לסכום המזכה.
תומר רוזנר
¶
למשל עובדים, רק להבין, עובדים שמרוויחים שכר מינימום או נגיד עד 8,000 שקל לצורך העניין, הם ייפגעו מהדבר הזה. הם משלמים יותר מס.
היו"ר יעקב אשר
¶
שאלה באוויר. מרחפת באוויר. מישהו רוצה לומר משהו ממשרדי הממשלה השונים? משרד הפנים. אוקיי, בוא, אז אלה השאלות שנשאלו. אני אומר כך בגדול, זאת אומרת, נחכה אולי כמה דקות, אולי אפילו נעשה איזו הפסקה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא, בסדר, בסדר. בלי לחץ. יכול להיות שנעשה כמה דקות הפסקה אולי בדיון כדי גם לחשוב. בואו רגע נשים את זה. זאת אומרת, אני אגיד לך בגדול על מה אני מסתכל. אני לא בטוח שאנחנו במצב עכשיו של לבוא ולהיכנס לכל פרמטר בנפרד. אלא אם כן יש לנו איזשהו משהו שהוא - - -
תומר רוזנר
¶
בסדר, אבל זה כרגע הרשימה שנקבעה, שזה גם אפשר לדבר עליו. זה כמובן עניין של הכנסות והוצאות. יכול הביטוח הלאומי, לאו דווקא לעכשיו, יכול לבוא לתחשיב לדיון הבא שיהיה ולהגיד, אנחנו חושבים שצריך להטיל, נגיד, לצורך העניין, 3% "פלט", מה שנקרא, על הסכום, וזה יכסה את הכל. לצרוך העניין. ואז אנחנו לא פוגעים בעובד.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
הרי מה אמרת לי, כן? ולא פעם. "אתה תהיה פה מספיק זמן כמוני אז אתה תלמד". אז אני שואל אותך.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לא, זה ברור לי. אני שואל משהו אחר – מה היה הרציונל להוריד את המרכיבים האחרים?
דין ליבנה
¶
הרציונל היה שהאנשים האלה הם לא עובדים רגילים, אלא הם באים בסוף, וצריך לזכרו שהחוק הזה חוקק ב-1996 על יום הבחירות בלבד. זה הרצים, האנשים שעושים תעמולה בשביל המפלגות.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אבל גם ברשויות זה יכול להיות. וגם במפלגות. סתם ככה, אם אתה נתח את כמות העובדים, כמה עובדים הם עובדים מלאים? יש הרבה שעובדים חצי משרה, נשארים בעבודה שלהם. רוב העובדים שלו זה וודאי. אבל גם במפלגות. אף אחד לא בא ליום עבודה, חוץ מכמה בודדים, מנהל הקמפיין או מנהל הזה, ששם תאמין לי זה לא הסכומים האלה ולא כאן ולא זה הסיפור.
שרית דמרי דבוש
¶
ככל שהוא רוצה להמשיך, הוא לא רוצה הוא חייב, אם בתקופה הזאת אם אין לו עבודה אחרת הוא ישלם מה שמכונה אצלנו 'לעלע' – לא עובד לא עצמאי. כלומר, הוא ישלם את הסכום המינימלי. אם הוא עובד בעבודה אחרת אז הוא כמובן מבטוח בעבודה האחרת לצורכי ביטוח לאומי. אם הוא לא עובד בשום עבודה אחרת וזה העיסוק היחיד שלו באותו חודש, אז לשם המשך הביטוח בביטוח לאומי הוא חייב על פי חוק, זה לא בחירתו, הוא יצטרך לשלם את הסכום המינימלי.
תומר רוזנר
¶
אם הוא שילם את הסכום המינימלי לצורך העניין, היא שילמה את הסכום המינימלי לצורך העניין, אוקיי? והיא בהיריון בחודש השביעי, אוקיי? ועכשיו כשהיא תצא לחופשת הלידה, יחשבו לה את הסכום הזה?
שרית דמרי דבוש
¶
גם בעקבות הקורונה יצרנו כללים שהם יותר מיטיבים עם דמי לידה. היא יכולה לבחור שלושה, זה תלוי איזה קופה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, זאת אומרת שבן אדם יודע ועושה את החשבון הזה. השאלה, בעצם מה שאתה שואל היא שאלה אחת - - -
תומר רוזנר
¶
אתה גורם לאנשים, שרוצים להיות מבוטחים ורוצים זה, היא לא תוכל לעבוד בגלל שאין לה אפשרות לבטח את עצמה. זה בעייתי מאוד.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. לפי איך שאתה מסתכל על זה, זה המצב. אני מסתכל על משהו אחר. אני אומר, בן אדם שעובד בעבודה מסוימת, כן? לפעמים הציעו לו עכשיו איזו עבודה זמנית באיזה מקום לחודש-חודשיים להרוויח יותר כסף. נגיד מקבל אישור ממקום העבודה לרדת לחצי משרה לחודשיים וכולי.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיב, שנייה, תומר. אתה סובל אותי כל-כך הרבה זמן אז עוד דקה רק תקשיב. אני בא ואומר, אני מסתכל כרגע על ההחלטה של מישהו שאומר "אני אלך לעבוד בבחירות". לא כולם חייבים לעבוד בבחירות, וגם לא מדובר על חברי וועדות קלפי או מזכירים, שזה יום אחד, שזה לא הדבר.
היו"ר יעקב אשר
¶
שזה לא הבעיה, אוקיי? אז בוא נוריד את כל זה. עכשיו מדובר על בן אדם שרואה מודעה ממפלגה מסוימת "מחפשים עכשיו רכזים" או לא יודע מה. לא כל אדם רגיל מהשורה שעובד עבודה מלאה הולך ואומר "אני עוזב הכל", אלה הם מי שזה טוב לו להשלמה נוספת.
היו"ר יעקב אשר
¶
או שיש לו את האפשרות הזאת, או שהוא, החיידק הפוליטי שלו כל-כך שהוא מוכן להיות חלק מהמשימה וגם להפסיד בעבורה, הוא היה מכון גם להתנדב אבל הוא הולך לזה. לכן, שם יש את הבחינה. אני מסכים איתך, שביום שנכנסת לעניין אז אתה אומר שהם יכולים להפסיד זכויות שיש להם וכולי. אני בא ואומר דבר אחד, שני דברים במצטבר. אחד, אם כל מה שאתה אומר אתה צודק אז יש לי בעיה גם על ה-30 יום. ודבר שני, בנושא הזה של ליידע את העניין, זאת אומרת שצריך להיות ברור מה זה נקרא עבודת בחירות. מה אתה מרוויח ומה אתה עלול להפסיד. הנקודה הזאת שלקחת כדוגמא, למשל מדמי לידה והכל, שוב, אנשים לא באים ונכנסים לעבוד בבחירות, לא רצים לזה - בודקים את עצמם איך זה משפיע, צריך לבקש אישור ממקום העבודה, בודקים מה זה משפיע עליהם ומה זה. אם זה כזאת השפעה שמבחינה משפטית אנחנו בעצם גורמים פה להרעה של אנשים. הרעה של 30 יום היא מבחינתי אותו דבר כמו הרעה של 60 יום, היא רק כפולה, זה הכל. אבל היא אותו דבר. היא אותו דבר.
היו"ר יעקב אשר
¶
היא יותר משמעותית, זה נכון. אבל אני חושב, עוד פעם, אני אומר עוד פעם, אם יש אפשרות, אם, בואו נאמר, ניתן לכם חשיבה אם אתם יכולים לבוא ולתת פתרונות לדברים הללו.
היו"ר יעקב אשר
¶
פתרונות פשוטים מבלי שאנחנו משליכים עכשיו על כל מערך הפנסיה במדינת ישראל, שכולם ירוצו לעבוד בבחירות בתקופה מסוימת כי זה יכול להגדיל להם את הממוצע בפנסיה, או לא יודע מה שלא יהיה.
תומר רוזנר
¶
אגב, השאלה הזאת היא שאלה שאנחנו באמת צריכים לשאול את וועדת הבחירות. מעניין אותי. האם עושים להם הפרשה לפנסיה לתקופה הזאת? אני לא חושב שכתוב בחוק שזה לא סוג העבודה לעניין פנסיה.
תומר רוזנר
¶
בסדר. אז פה, פה יש איזשהו היגיון שאומרים שזו תקופה קצרה, זה חודשיים, אתה זה. כיוון שזה פחות משלושה חודשים, לא פוגע בזכויות הפנסיוניות, אוקיי? אי הפרשה של שלושה חודשים. אבל אנחנו שומעים מביטוח לאומי שזה כן פוגע, אז בואו, צריך. אולי ביטוח לאומי ייתן לנו מענה, פתרון פשוט וענייני לדבר הזה.
שרית דמרי דבוש
¶
לא, אדוני, זה משהו שצריך להביא למנהלת המוסד. אני מניחה שהפתרון הוא יהיה אולי לגבות דמי ביטוח לאומי כמו שכר עבודה, ואז, אבל צריך שיהיה כתוב שלעניין חוק ביטוח לאומי יראו בזה כשכר עבודה.
תומר רוזנר
¶
לא, גם במס הכנסה עשו הסדר מיוחד, אז גם פה אפשר לחשוב. זה לא צריך להיות עם הראש בקיר, מה שנקרא.
שרית דמרי דבוש
¶
אנחנו מכירים בביטוח לאומי מודל שאומר או שזה שכר עבודה, ואז אתה מבוטח לגמלאות מחליפות שכר, או שזה לא שכר עבודה ואז זה מבוטח אחרת. לייצר מודל חדש - - -
שרית דמרי דבוש
¶
אז לייצר מודל חדש שהוא לא זה ולא זה מחייב מאיתנו כמובן להביא את זה למנהלת ביטוח לאומי, לבחון את המודלים, אני לא יודעת איזה מודל, לחשוב על איזשהו מודל חדש, אני לא מכירה. אם לוועדה יש רעיון למודל אנחנו נשמח לשבת ונבחן אותו.
דין ליבנה
¶
וצריך לזכור גם את הסיבוך שזה יכול לגרום על כך שנחשב על שכר של יום אחד שהוא גובה גמלה של כמה חודשים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אבל דיברת בכלל על הסיפור הזה למה יש מיסוי על עבודה ביום הבחירות? מצטערת.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש את הסיפור הזה שמישהו עובד ביום הבחירות, או תאריך שנקוב כיום הבחירות, כמדומני זה 30 יום, יש שם מיסוי של 25%.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תקופת הבחירות, כן. מיסוי אוטומטי 25%. ואני, כי עברתי המון מערכות בחירות, ומאוד קשה לגייס אנשים לעבוד בבחירות. ואתה צריך כוח אדם איכותי. וכשאתה מחפש אותם זה מאוד בעייתי. ואני לא מצליחה להבין למה המדינה צריכה לגבות את 25% האלו. מה? זה כסף שכבר מגיע לאנשים. למה בכלל 25%? מי קבע את ה-25%? מאיפה זה בא? למה 25 ולא 15? ולמה לא 0? מה ההיגיון מאחורי הדבר הזה?
אפרת ריץ'
¶
עורכת דין אפרת ריץ', רשות המיסים. שיעור המס של 25% משקף, זה כמובן נקבע על ידי המחוקק, וזה משקף איזשהו שקלול של שיעור נורמטיבי שהוחלט שהוא זה שנכון, כי יש אנשים בעלי הכנסה גבוהה יותר, יש אנשים בעלי הכנסה נמוכה יותר. זה משקף גם את ההתייחסות גם לביטוח לאומי. וזה השיעור הנורמטיבי שנקבע שהוא נכון.
תומר רוזנר
¶
רגע, רגע, רגע. זה חשוב מה שאמרת עכשיו. זה משקף גם את ההתייחסות לביטוח לאומי? באיזה מובן?
אפרת ריץ'
¶
יש, עשו איזה שיעור שמשקף גם את ההתייחסות, למיטב ידיעתי, כמו שגם אמר היועץ המפשטי שלוועדת הבחירות, שלו היו רוצים להוסיף איזשהו רכיב לביטוח לאומי היה צריך להעלות את השיעור. כי כל השקלול הזה משקף גם משהו של ביטוח לאומי.
אפרת ריץ'
¶
אז שוב, המיסוי, שיעור המיסוי, שיעור המס המיוחד שנקבע, אמרתי בהתחלה, משקף איזשהו שיעור נורמטיבי שהיה צריך לקבוע אותו באופן רחב ככה שיתאים לכלל האוכלוסייה שעובדת ביום הזה. זה מס אחר, זה משהו שלא רוצים להיכנס לסיבוכים ולכל מיני חישובים. זה אמור להיות חישוב פשוט.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, השאלה אם עשו פרופיל של האנשים שעובדים בבחירות בדרך כלל. האם זה אלה בעלי ההכנסות הגבוהות מאוד או שלא? או שבדיוק הפוך, כי זה היה משנה את כל התמהיל.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני חושב, קודם כל אני חושב שאם בן אדם עובד אז ראוי שהוא ישלם מס, באופן כללי.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
כמה מערכות בחירות גם מהצד של המפלגה וגם מהקריירה המקצועית שלי. אני לא בטוח שאלה שעובדים בתקופת הבחירות, המס השולי שלהם מגיע ל-25%. אני מדבר על הרוב, כן?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
לדעתי, אם אנחנו ניקח את הממוצע, אם פעם נעשה בדיקה, אז המס השולי הממוצע שהעובדים האלה משלמים הוא הרבה יותר נמוך מ-25%.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש פה כמה פרמטרים. בדרך כלל אנשים עובדים בבחירות, בתקופת הבחירות משני טעמים. טעם ראשון זה שהם מזדהים עם המפלגה והם רוצים דווקא לעבוד במפלגה הזאת, כי יש בחירה. זאת אומרת הם באים כפעילי המפלגה. ושיקול נוסף, שהוא לא פחות חשוב, זה הפרנסה. זה גם נותן איזושהי השלמת פרנסה וזה גם כן עוזר מאוד. אתה גם עושה משהו במה שאתה מאמין ואתה גם כן, בנוסף, בשביל זה המדינה משקיעה כסף. אחרת היו אומרים שהבחירה ביום הבחירות או בתקופת הבחירות תהיה, אתה יודע, בהתנדבות מלאה. אני, אדוני יושב הראש, חושבת, אני חושבת שבנסיבות העניין, ואני בעלת ניסיון של שנים רבות במערכות הבחירות גם המוניציפליות וגם של הכנסת, לא הבנתי את התשובה של רשות המיסים לאיך זה קשור לביטוח לאומי. כמדומני, מההכנסה מתקופת הבחירות אין בכלל תשלום ביטוח לאומי, יש רק 25% מס הכנסה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אוקיי. אני חושבת, אדוני יושב הראש, אנחנו צריכים לפעול, ואני יודעת שיהיה על זה עכשיו צעקות וזעקות, לפעול כדי להוריד בכלל את המס הזה. אני הייתי הולכת על מס 0, כי אני רוצה לעודד את הציבור הרחב, אל תעשי לי ככה, יכול להיות שאת לא מסכימה. יכול להיות, דעתי. כשאת תעבדי מטעם המדינה בבחירות את תקבלי משכורת כי המדינה תשלח אותך. את לא תעבדי את זה בעבודה נוספת. מי שבא לעבוד בתקופת הבחירות זה פעילי נפלגות או אותם אנשים שרצים לכל מיני רשימות. ודווקא האנשים האלו, בדרך כלל לאלו שיש להם כסף אומרים "אל תשלמו לי, אני אעשה את זה בהתנדבות".
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כן. אנשים, לאלו שהם עשירים או הכנסה גבוהה, הם אומרים "אני בא לעזור, אל תשלמו לי שום דבר", ודווקא באים אנשים שצריכים את ההכנסה הזאת. לא יקרה כלום. אני הייתי שואפת להגיע ל-0, לפטור את זה בכלל ממס, לעודד אנשים, במיוחד צעירים. אנחנו רואים את זה. באים הרבה חבר'ה צעירים, סטודנטים, חיילים משוחררים, שהם עדיין עוד לא מצאו את עצמם או בתקופת החופשות והם עובדים. אגב, אתה יודע שילדים מגיל 16 עד 18 פטורים, אגב. יש את הדבר הזה, הם לא משלמים מס הכנסה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
זאת אומרת, תיאורטית, שתבינו מה אני יכולה לעשות. שטיקים וטריקים, אני לוקחת ילד בן 16 או 18 ורושמת עליו הכל, לא משלמת כלום.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בסדר, זה מה שקורה. אתם מעודדים את העבירות. כי בסוף 25% זה הרבה מאוד כסף. ומי החליט שזה 25? מתשובתך, זו הייתה תשובה אמורפית מאוד, אני אשמח לראות תחשיב.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תחשיב. מי חישב? איך חישבו? מאיפה זה בא? מה התחשב לביטוח לאומי? איזה אוכלוסיות? אנחנו יכולים לראות, הכל הרי, הכל מדווח, נכון? מי עובד, איפה עובד, שמות, תעודת זהות, מה הפרופיל. בואי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני שואפת להוריד את זה ל-0, ואם יגיע לעשרה אחוז אני אהיה מרוצה. אבל אני רוצה פטור מלא.
היו"ר יעקב אשר
¶
בסדר גמור, ד"ש לרוטמן. אני אומר דבר כזה. אני מבין את הרציונל. זאת אומרת, עם הרציונל הזה שאתם אמרתם אני גם יכול להבין למה זה לא צריך להיות 0, אוקיי?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני עכשיו מדבר על מה שאמרה יוליה, אני מדבר על מה שאני אומר, אוקיי? ומה שאני אומר כחבר וועדה לפחות כרגע, אני שואל, האם, כי נתתם תשובה שבעצם בניתם את זה על סמך איזשהו תחשיב של ממוצע. אבל תחשיב כזה מאוד חשוב לדעת לברר אותו ולבדוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה הנחות העבודה הראשוניות שלו. כי בסוף זה מתחבר לחיים. עכשיו, אני לא רוצה שהמדינה תפסיד. אני גם לא רוצה שהמדינה תרוויח על בחירות. למה? כי המושג הזה של בחירות, ולעודד אנשים להיות מעורבים בעבודה הזו, ושיהיו אנשים גם סבירים וזה, זה גם, כמו שהיא אמרה, יש כאלה צעירים שיכול להיות שהם נכנסים פעם ראשונה לעבודה בדיוק בתקופת שחרור או בתקופה כזו או אחרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, דקה. אני רוצה לשמוע אותך, אני ביקשתי לשמוע אותך. תן לי, אני אציב את השאלות ואחר כך נשמע גם אותך, ואז הם יענו לנו. אני בא ואומר, אני כן הייתי רוצה שתבדקו אם התחשיב הזה לא מוטה קצת לכיוון מסוים. בגלל שבסוף, בסוף, מנהלים בכירים ואנשי, אנשים שמרוויחים סכומים גדולים שהפרשות המס שלהם הן גבוהות, שסחבו את זה לכיוון ה-25%, את הממוצע שלכם, לדעתי הם מעטים מאוד בזה. באופן יחסי. הערכה שלי. אין לי על זה שום מדע מדויק. אני חושב שהנתונים האלה קיימים אצלכם בצורה כזו או אחרת. רוב הציבור זה הציבור היותר שמוכן להתאמץ קצת יותר כי יש לו הזדמנות להרוויח קצת יותר. זה מתחבר לו גם לאג'נדות פוליטיות או מה. אלה אנשים שפחות, שיותר לוחץ עליהם הכסף מאשר מישהו שמרוויח שכר בכירים, שלא מתאים לו גם, לא סמנכ"לים ולא מנהלי אגפים וזה, לבוא ולהתחיל לעבוד עבודת בחירות ולקבל את הנדבה הזאת מכמה מפלגות. ולכן אני מבקש, אנחנו לא, אנחנו היום נצבע ונצביע כרגע על הנוסח של החוק עצמו בלי שום שינוי. אנחנו מעלים עוד דברים, ניתן לכם גם להעלות דברים נוספים. אבל אני כן הייתי רוצה חשיבה בעניין הזה. אבל, את התשובה ואת החשיבה מהרגע שהוא יסיים לדבר. כן, ולדימיר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני, ממש בקצרה בהקשר הזה. אני קודם כל חושב שההערה של תומר לגבי הבחירות המקדימות, צריך לחשוב עליה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
וצריך לתת על זה את הדעת. לגבי מס הכנסה או מס מיוחד. העובדים במדינת ישראל משלמים מס הכנסה לפי - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רק מפחד בקטע של הפריימריז, שגם אתה וגם אני מסכימים על זה, כי אנחנו במפלגות שאין בהן פריימריז. אז יכול להיות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
העובדים במדינת ישראל משלמים מס הכנסה לפי מדרגות. זה מתחיל מעשרה אחוז ומסתיים ב-47, ובמקרה של מס עשירים זה מגיע גם לחמישים אחוז. כדי להגיע לממוצע של 25 אחוז אנחנו מדברים על סכומים יחסית גבוהים. אני, שוב, אין לי את התשובה כרגע, אבל אני מניח שזה לא 10,000 שקל בחודש אלא הרבה יותר. 20,000, אפילו לדעתי לכיוון 30,000. עכשיו, אנחנו מדברים על התקרה של 18,000 - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אנחנו מדברים על תקרה של 18,000 ב-60 יום. כלומר, 9,000 בחודש. בואו ניקח 9,000 שקל, אנחנו נכפיל את זה ב-12, כן? אנחנו נגיע ל-108,000 שקל. בואו נבדוק מה רמת המס הממוצעת של עובד רגיל שמשלם על 100 או 110 אלף שקל בשנה. אני מניח שאנחנו נגיע לסביבות של 15 אחוז, ואפילו פחות. עכשיו, זה יכול להיות פתרון.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני שומע. ברור שכיוונתי לדעת של רואי חשבונות מדופלמים. אוקיי, אנחנו נשמע אתכם, אבל לפני שנשמע אתכם על שלל הדברים גם על אלה וגם על מה שאתם רוצים להעלות, כן. מי ביקש? משה.
משה שיפמן
¶
משה שיפמן, "יהדות התורה". דבר ראשון, הנושא של 25% זה, בזמנו הטבת המס הייתה הרבה יותר גבוה במדינה. המס היה יותר גבוה. ולכן 25% היה איכשהו אמצע. היום, הטבת המס גם ירדה וגם המדרגות עלו, אז היום 25% התרחק מהאמצע, התרחק מהממוצע. לכן אני חושב שיש לתמוך בהורדה של המיסוי.
משה שיפמן
¶
עכשיו, לגבי ההגדרות של על איזה עובדים זה חל. רוב מערכות הבחירות, שכתוב פה זה בערך 45 יום לפני ו-15 יום אחרי, זה בסדר. לגבי פריימריז, בדרך כלל פריימריז היא תקופה יותר קצרה, לכן אפשר להחריג אותה, אבל מה שכן, יש פה חוסר הלימה או חוסר איזון עם ה-18,000 שקל. זה יוצא שבן אדם מרוויח על תקופה קצרה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
בטח לא בשלב עכשיו. אולי זה שווה חשיבה לקראת הבחירות בכנסת שאני מקווה שלא ממשמשות ובאות.
משה שיפמן
¶
עכשיו אני רוצה לדבר על בעיה שקיימת בבחירות לרשויות המקומיות דווקא. בבחירות לרשויות מקומיות יש הרבה רשימות שמתמודדות באופן עצמאי. ואז, כשמישהו מתמודד ממפלגה אז למפלגה יש את העוסק שלה, היא מדווחת, כמו כל מעסיק. מי שמתמודד, אם אפשר, לצורך העניין, אם אני מחליט להתמודד לרשות מסוימת או לחברות בזה, אני צריך לפתוח תיק ניכויים, צריך לפתוח כל מיני דברים, כל מיני תיקים כאלה, שאני בן אדם שהוא שכיר, אני צריך, כדי לשלם לפעילים, אני צריך, איך אני יכול לדווח להם. אז המון פעמים מה שהם עושים, לוקחים שוכרים עובדי קבלן, חברות כוח אדם, ומשלמים דרכן את התשלומים האלה.
משה שיפמן
¶
שעובדים עבור, כן, או שחברת שומרים, חברת שמירה, כל מיני עובדים מיוחדים. או סדרנים שהעיריות הולכות לשכור עכשיו, זה דרך חברות כוח אדם. סדרנים של וועדת הבחירות. כל מיני עובדים כאלה שעובדים דרך, הם עובדי בחירות רק הם לא עובדים ישירות, הם עובדים דרך חברות כוח אדם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. מישהו עוד מצד המפלגות רוצה לומר משהו? לא. בבקשה, מי ראשון? רשות המיסים? משרד הפנים? משרד הפנים בכלל על החוק עצמו.
קורל יוסף
¶
אנחנו תומכים בהשוואה בין הבחירות לשלטון המרכזי לבחירות בשלטון המרכזי, לכן הצעת החוק בנוסחה הנוכחי, אין לנו התנגדות.
אפרת ריץ'
¶
נקודה ראשונה לגבי שיעור המס. אנחנו מבינים שהוועדה רוצה שנבחן, זה לא היה במסגרת הצעת החוק אלא במסגרת הדיון שעלה כרגע, רוצים שנבחן את שיעור המס המיוחד שקבוע בחוק.
אפרת ריץ'
¶
אז אנחנו, כמובן שיש לזה משמעויות רחבות, משמעויות תקציביות כאלה ואחרות. אנחנו נעשה את הבחינה לפי הבקשה של הוועדה ואנחנו נחזור עם תשובות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל חשוב לי שיבוא לידי ביטוי הרציונל. זאת אומרת, אם הרציונל, אני מבין שיש גם בעיה תקציבית, את זה אני גם מבין. קודם כל, בואו ניגע באמת, אחר כך נראה במה אנחנו נוגעים בזה.
אפרת ריץ'
¶
כן, זה כמובן לא יושב רק על העניין התקציבי. כמו שאמרתי בהתחלה, זה משקף איזשהו חישוב - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. יכול להיות שיש פה איזשהו רעיון שגם יכול לפתור את הבעיה הזאת בתוך זה. אבל בואי נראה, אוקיי, לגבי הביטוח הלאומי.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, רק קחו בחשבון שיכול להיות שלוח הזמנים יתקצר בגלל אילוצי זמן של, לוח הזמנים לא של הישיבה עכשיו אלא של התשובות שתצטרכו לתת. אז תצטרכו להיכנס לעבודת חירום, מה שנקרא.
אפרת ריץ'
¶
דבר נוסף שרצינו להתייחס אליו שזה לגבי הנוסח המקורי של ההצעה, בלי קשר לשיעור המס שהתכוונתם שאנחנו נבחן. אנחנו מבקשים שההצעה הזאת תהיה, תיחקק, בגלל השינוי שנעשה, היא תיחקק דווקא כהוראת שעה. זאת אומרת, היא תתחיל כהוראת שעה ולא כהוראה קבועה. כמו שנעשה לגבי, השינוי שנעשה בבחירות הכלליות לכנסת, שהתחיל כהוראת שעה ורק לאחר מכן הוחלט כהוראת קבע. אנחנו רוצים לבדוק את ההשלכות של הדבר הזה, של ההגדלה של התקופה. אני מתייחסת רק לזה. יש איזשהו חשש מסוים מניצול לרעה, אפשרות של חשיפה בעניין הזה דווקא בהקשר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אבל החלטתם גם לבחון את זה במה שקורה בכנסת, בטח יש לכם מסקנות. כי בכנסת זה כבר - - -
אפרת ריץ'
¶
ואז נחקק כקבע. וגם לא מדובר באותה, זאת אומרת כאן מדובר על משהו רחב הרבה יותר, כי אנחנו מדברים על כל סוגי הבחירות.
אפרת ריץ'
¶
בדיוק, מפוזר ומבוזר, על כל המשמעות של זה. כי מדובר בבחירות לרשויות המקומיות, שזה משהו אחר מהבחירות לכנסת. ולכן יש לזה משמעות אחרת. ולכן אנחנו מבקשים שזה יגיע, ייחקק כהוראת שעה., שזה יחול כמובן על הבחירות הקרובות, ולא כהוראה קבועה מהסיבות שעכשיו אמרתי. ולהבין בעצם את הנחיצות של העניין הזה.
אפרת ריץ'
¶
לגבי הנקודה הזאת של הבקשה לגבי חברות כוח אדם והדבר הזה. אז צריך להבין שבעצם כשמי שמקבל את התשלום זה חברת כוח אדם או חברה קבלנית כזאת או אחרת, הסיבה שזה לא נמצא במס המיוחד היא שזו חברה שזה מהלך העסקים הרגיל שלה והיא נועדה להיות מחוץ להסדר המיוחד. זה הוראה קטגורית של החוק. זאת אומרת, מי שמקבל את התשלום במהלך העסקים הרגיל, משלח היד הרגיל שלו, הוא מחוץ לחוק. כי החוק מייעד את עצמו, את ההוראה המיוחדת הזאת, לטובת אלה הנקודתיים שעובדים "אד-הוק" במהלך הבחירות, ביום הבחירות או קצת לפני או קצת אחרי, ולא מי שזה מהלך העסקים הרגיל שלו.
דין ליבנה
¶
נכון, אבל צריך לזכור, אחד שיש גם דברים חריגים שכבר נקבעו בחוק. למשל שירותי הובלה, שגם אם זה מהלך עבודתו הרגיל, המס המיוחד אמור לחול.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אז אולי אפשר ללכת על כיוון של עובדי קבלן אבל בהגדרות של למשל, שירותי אבטחה. כמו שיש הובלה - - -
דין ליבנה
¶
בפועל זה לא נכלל. אמרתי שזו הייתה הכוונה, אני מצטער אם לא הייתי מספיק ברור. היום כל מי - - -
דין ליבנה
¶
בעיון בפרוטוקול מישיבת הכספים מ-1996, הכוונה הייתה שגם חברות הובלה, שהנהגים כמובן הם - - -
דין ליבנה
¶
העובדים שלהם, ישלמו את המס המופחת, אפילו אם זה בזה. איכשהו בנוסח צריך לזכור שזה בא מהצעת חוק פרטית שנדונה מאוד-מאוד מהר.
דין ליבנה
¶
בסוף יש היום בשוק הרבה מאוד בעלי תפקידים שנשכרים באמצעות חברות. הדוגמא המרכזית שניתנה מקודם על ידי מר שיפמן היא שירותי אבטחה. זה לא העיסוק הקבוע שלך להיות שומר, אבל אתה בא להיות שומר בבחירות או סדרן בבחירות, לתקופה מאוד-מאוד קצרה. מעסיקים אותך בדרך כלל באמצעות חברה, לא ישירות, בגלל רישיון נשק וכו', וכתוצאה מכך אתה לא נהנה מהמס המופחת, למרות - - -
תומר רוזנר
¶
בדרך כלל, כן. ברור שיהיו מקרים שלא. אבל כשמעסיקים עובד מדינה בכיר כקצין בטחון של ועדת הבחירות המרכזית, אז יש מצב שהוא ייפגע.
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה, יש פה בעיה איך אתה מגדר את העניין, וזה בדיוק מה שאמרו ברשות המיסים. כי בדרך כלל, זה כאילו חברה שביום-יום עובדת לדברים אחרים, ואז לבוא ולהתאים את זה לכאן זו קצת הבעיה שלהם. שיכול להיות.
תומר רוזנר
¶
בואו נאמר כך. בדרך כלל עובדי קבלן מהסוג הזה שאנחנו מדברים עליהם כאן הם עובדים שלא משתכרים בסכומים גבוהים, זאת אומרת ששיעור המס של 25% דווקא פוגע בהם. ברוב המקרים.
אפרת ריץ'
¶
הרעיון הוא שזה מחוץ לעיסוק הרגיל גם שלהם. זאת אומרת, מי שנשכר על ידי חברת כוח אדם הוא פשוט נשכר על ידי חברת כוח אדם ועושה את מה שהיא מבקשת. אבל חברת כוח אדם, זה העיסוק הרגיל שלה, אז אין כאן גם היגיון להכניס את השיעור המוטב.
גדליה הבר
¶
רציתי רק להעיר שהשינויים המוצעים בנוסח הם לא נדונו בוועדת שרים לענייני חקיקה, שקיבל את אישורה של וועדת שרים, אז נבקש לבחון את זה ככל שיוכנסו שינויים כמו שמוצע לגבי עובדי קבלן.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, עכשיו, עכשיו ההודעה שלך היא מצוינת. היא הודעה שמתאימה למזכירות הממשלה, ובאמצעות גם מישהו מעובדי הזה. אני הייתי רוצה בתור עבודה ורווחה, או עבודה...
היו"ר יעקב אשר
¶
אם יש לך הערות שבגינן אחר כך אתה מסתתר מאחורי העניין הזה, אנחנו רגילים בוועדה לתת יד חופשית לדברים, אם זה בעיות או דברים שצריך לתקן אותם. אנחנו, לא תמיד כל חוק אצלנו בא ויוצא אותו דבר. ולכן, אנחנו מעלים את הנקודות הללו ואנחנו מבקשים את התייחסות הממשלה לשמוע. ההתייחסות הזאת שלך היא מטעם מזכירות הממשלה. עכשיו אני שואל אותך בתור אחד שאחראי על תחום מה? מה תפקידו בכוח?
היו"ר יעקב אשר
¶
בצוות דיני עבודה. אם אתה, כמשרד העבודה, חושב שההצעות האלה הן נכונות, הן פוגעות בעובד, עזוב רגע הסתכלות של החלטת ממשלה, אנחנו יודעים איפה אנחנו יושבים. אלא אם כן גם אין לך מה לומר בעניין הזה.
גדליה הבר
¶
לא, מבחינה מקצועית יש לנו, אנחנו מצטרפים להערה של אפרת שייתכן ותהיה בזה פגיעה בשכר עובדי קבלן.
היו"ר יעקב אשר
¶
יפה, אז עכשיו זה נשמע יותר טוב. עכשיו אתה יכול להגיד שזה וזה, אתה יודע, יש את, אני אוהב שאנשים באים לפה ונותנים יד לדמיונם הטוב, המטיב, לא הלא מטיב.
תומר רוזנר
¶
אז עלה לנו, הנושאים שעלו מעבר להצעת החוק המונחת בפניכם, שתכף נקריא אותה, עלו הנקודות הבאות: צמצום התקופה לגבי בחירות מקדימות – פריימריז. השאלה אם אתם רוצים לעשות את זה כבר עכשיו?
תומר רוזנר
¶
טוב, סבבה. אז אנחנו נקריא, נדבר רק על השינויים שלא מופיעים בנוסח כרגע. אז אחד זה הנושא הזה. שתיים זה שיעור המס, תחשיב של שעור המס וההנחות שבבסיסו כדי לבדוק אם יש מקום לשנות אותו.
תומר רוזנר
¶
הנושא השלישי שעלה זה הנושא של הביטוח הלאומי שאנחנו צריכים לקבל תשובות לגביו. הנושא הרביעי זה הנושא של עובדי הקבלן שדובר פה. השאלה אם אתם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תשובות לביטוח לאומי קיבלנו בחלקן, רק אולי גם אפשר לקבל איזשהו רעיון שמשתלב גם עם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
עם הפחתת שיעור המס אולי. זאת אומרת, אולי הסטה של אחוז מסוים ממנו בצורה כזו או אחרת שגם תפתור את הבעיה הזאת.
גלעד קרן
¶
הצעת חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות (תיקון – הארכת תקופת הבחירות), התשפ"ג–2023
תיקון סעיף 1
1.
בחוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות, התשנ"ו–1996, בסעיף 1 –
(1) לפני ההגדרה "תקופת הבחירות" יבוא:
""יום הבחירות" – כל אחד מאלה:
(1) היום שבו נערכות בחירות מקדימות כהגדרתן בסעיף 28א לחוק המפלגות, התשנ"ב–1992 (להלן – חוק המפלגות);
(2) יום הבחירות לכנסת;
(3) היום שבו נערכות בחירות למועצה של רשות מקומית לפי סעיף 4 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה–1965 (להלן – חוק הרשויות המקומיות (בחירות)), ולראש רשות מקומית לפי סעיף 3 לחוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם), התשל"ה–1975 (להלן – חוק הבחירה הישירה);
(4) היום שבו נערכות בחירות למועצה של רשות מקומית או לראש רשות מקומית, שאינו היום האמור בסעיף 4 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), ובסעיף 3 לחוק הבחירה הישירה;
(5) היום שבו נערכות בחירות למועצה של מועצה אזורית לפי סעיף 3 לחוק המועצות האזוריות (מועד בחירות כלליות), התשנ"ד–1994 (להלן – חוק מועד בחירות כלליות), ולראש מועצה אזורית לפי סעיף 3 לחוק המועצות האזוריות (בחירת ראש המועצה), התשמ"ח–1988 (להלן – חוק בחירת ראש מועצה אזורית);
(6) היום שבו נערכות בחירות למועצה של מועצה אזורית, לראש מועצה אזורית או לוועד מקומי של יישוב, שאינו היום האמור בסעיף 3 לחוק מועד בחירות כלליות ובסעיף 3 לחוק בחירת ראש מועצה אזורית;"
(2) במקום ההגדרה "תקופת הבחירות" יבוא:
""תקופת הבחירות" – תקופה של 60 ימים המסתיימת ביום ה־14 שלאחר יום הבחירות;"
היו"ר יעקב אשר
¶
אז שוב אני בא ואומר, הנקודות שהעלינו, אנחנו נדון בהן בישיבה הבאה שיכולה להיות קרובה בשלושה ימים, משהו כזה. מתוכנן לכיוון יום רביעי. אז אני מבקש באמת לעשות את שיעורי הבית. אם יש לכם איזשהו פתרון גם לעובדי קבלן בתחומים מסוימים אני אשמח לשמוע, אם יש. אני מבין את המורכבות ואת הבעייתיות, אבל אני אומר בכל זאת אולי אם יהיה איזשהו פתרון, ואולי נחשוב על זה בעתיד. בכל מקרה, אם ככה, אז אני אעלה להצבעה לקריאה ראשונה את הצעת חוק מיסוי תשלומים בתקופת הבחירות (תיקון – הארכת תקופת הבחירות), התשפ"ג, פ/3671/25, של חברי הכנסת יעקב אשר, דוד ביטן וקבוצת חברי כנסת נוספת. מי בעד? ירים את ידו. אין מתנגדים. מי נגד? אין מתנגדים.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 0
נמנעים – 0
אושר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם ככה הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה וזה עולה למליאה להצבעה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:58.